COVID-19: як пацієнту зробити безоплатну КТ

Комп’ютерну томографію (КТ) призначають для визначення стану органів грудної клітини пацієнта.

Йдеться про ситуації, коли неможливо провести тест методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на COVID-19, наявна дихальна недостатність чи існують супутні хвороби та випадки негативного ПЛР-тесту із загальним важким станом пацієнта. Більше про показання до призначення КТ та ефективність цього методу діагностики читайте за посиланням.

Як пацієнту зробити безоплатну КТ?

  1. Пацієнт має звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря за медичною допомогою. У разі якщо лікар бачить таку потребу, то виписує пацієнту е-направлення на обстеження. У направленні, яке можна отримати на телефон, вказується лише код послуги та інформація про заклад та лікаря, який і створив це направлення.
  2. Далі пацієнт обирає медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за контрактом з НСЗУ. Лікарня чи поліклініка має надавати послуги за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах». Знайти необхідну лікарню можна на дашборді НСЗУ або зателефонувати до контакт-центру НСЗУ: 16-77.
  3. Надалі пацієнт має зателефонувати до відповідної поліклініки та уточнити, чи є в медичному закладі апарат для проведення КТ (томограф) та лікар, який його може зробити. У разі позитивної відповіді пацієнт записується на обстеження та приходить у визначений час для проведення безоплатної КТ.

Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то всі необхідні обстеження входять до відповідного пакета послуг та проводяться одразу в тій лікарні, куди його госпіталізували. Для надання відповідної допомоги лікарня має все необхідне.