Поліомієліт в Україні: інформація для лікарів і пацієнтів

Як ми повідомляли раніше, 6 жовтня 2021 р. зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої півторарічної дитини в Рівненській обл. МОЗ України  детальніше повідомляє про цю хворобу та про те, що відбулося на Рівненщині.

Що таке поліомієліт і як він передається?

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її зумовлює поліовірус. Поліовірус передається від людини до людини через кал та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу, воду, — та розмножується в кишечнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, які контактували зі слиною та калом інфікованих людей.

Хворіють на поліомієліт невакциновані діти й дорослі, та найбільший ризик мають малюки віком до 5 років, тому вакцина від поліомієліту — у числі тих, які діти отримують у перші місяці життя відповідно до Національного календаря щеплень.

Дикий поліовірус має три штами (тип 1-й, тип 2-й і тип 3-й). Вважається, що поліовірус 2-го типу був ліквідований в 1999 р., а нових випадків захворювань від дикого поліовірусу 3-го типу не фіксували з часу останнього зареєстрованого випадку в Нігерії в листопаді 2012 р.

Симптоми поліомієліту

Від моменту зараження до появи перших симптомів поліомієліту минає від 2 до 35 діб. Інфікована людина може поширювати вірус одразу після появи симптомів та ще протягом 2 тиж. Проте й ті, хто має безсимптомний перебіг хвороби, так само можуть інфікувати інших.

У частини інфікованих хвороба минає безсимптомно. Приблизно у 25 % випадків інфікування поліомієліту людина впродовж кількох днів відмічає грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль. Проте в частини людей із поліовірусною інфекцією розвиваються інші, більш серйозні, симптоми, які можуть свідчити про ураження поліовірусом головного та спинного мозку:

  • відчуття поколювання в ногах;
  • запалення оболонок спинного або головного мозку (виникає приблизно у 1 з 25 людей із поліомієлітом);
  • неможливість рухати частинами тіла (повний або частковий параліч);
  • слабкість у руках, ногах або одразу в усіх кінцівках (відмічається приблизно в 1 з 200 осіб із поліовірусною інфекцією).

Уражені хворобою нерви і м’язи не відновлюються.

Параліч — найтяжчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. 2–10 % осіб із паралічем від поліовірусної інфекції помирають, оскільки вірус уражує дихальні м’язи.

Після одужання може розвиватися постполіомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати новий м’язовий біль, слабкість або параліч у дорослому віці, через десятки років після первинного захворювання.

Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

Вакцинація від поліомієліту

Є два типи безпечних та ефективних вакцин від поліо: інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), яку вводять ін’єкційно, та оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) — краплі, які крапають у рот. Обидві захищають від інфікування поліомієлітом, проте ОПВ забезпечує захист і від безсимптомного носійства.

Раніше вакцини ОПВ були тривалентними, тобто містили всі три послаблені штами поліовірусу. Проте в Україні, як і в усьому світі, з квітня 2016 р. всі тривалентні ОПВ вакцини не використовуються. Відтоді вакцина ОПВ містить лише два штами: 1-й і 3-й типи. Вакцини ІПВ — тривалентні, проте неживі — вони містять інактивований вірус.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень України дітей вакцинують у віці 2; 4; 6; 18 міс, у 6 та 14 років. Перші дві дози — ІПВ, решта — ОПВ. 6 доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Якщо рівень імунізації населення достатній, то вакциноспоріднений вірус не призведе до можливого захворювання. У разі низького рівня охоплення щепленням може початися циркуляція вакциноспорідненого вірусу поліомієліту. Циркуляцію поліовірусів можна припинити, масово використовуючи ОПВ.

Коли виникають спалахи поліовірусу, впроваджуються додаткові заходи з імунізації. Це так звана турова вакцинація, яка передбачає введення додаткових доз вакцини великій кількості дітей упродовж короткого періоду. Таким чином створюється колективний імунітет.

Рівень вакцинації від поліомієліту в Україні

Станом на 1 вересня 2021 р. лише 53,0% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту. Необхідний показник для формування колективного імунітету — 95%.

Найнижчий рівень охоплення щепленням в Херсонській — 40,7%, Івано-Франківській — 42,2%, Закарпатській — 43,1%, Запорізькій — 46,2%, Харківській — 46,5%, в Одеській та Київській областях — 47,5%. У Чернівецькій та Львівській — по 48,5%, у Рівненській — 48,9%.

Найвищий рівень охоплення щепленням у м. Київ — 73,5%.

Що робити в разі, якщо ви підозрюєте у дитини поліомієліт?

Батькам

Якщо дитина має раптову слабкість або біль у кінцівках, треба негайно повідомити про це вашого сімейного лікаря чи педіатра. Це можуть бути потенційні ознаки поліомієліту.

Лікарям

У разі підозри на захворювання поліомієлітом, клінічним проявом якого є гострий в’ялий параліч кінцівок, переважно нижніх, лікар направляє хворого на госпіталізацію, терміново надсилає екстрене повідомлення до центрів контролю та профілактики хвороб, проводить правильний відбір та транспортування до вірусологічної лабораторії проб як від хворого, так і контактних осіб, організовує епідеміологічне обстеження випадку.

Що сталося в Рівненській обл.?

Уперше з 2015 р. в ‌Україні‌ ‌зафіксували‌ ‌та‌ ‌підтвердили‌ ‌випадок‌ ‌паралічу, спричиненого поліовірусом. Його виявили ‌у‌ ‌1,5‌-річної‌ ‌дитини‌ ‌з‌ ‌Рівненської‌ ‌обл.‌ ‌Перші симптоми з’явилися 1 вересня 2021 р., а вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з ослабленням ніг. Система охорони здоров’я та епідеміологічного нагляду одразу спрацювала за протоколом та міжнародними стандартами: випадок зареєстрували як підозру на поліомієліт — гострий в’ялий параліч — та забезпечили необхідне обстеження, спостереження для з’ясування обставин та комплекс протиепідемічних заходів.

Виявилося, що хвороба‌ ‌спричинена ‌дериватом‌ ‌(спорідненим вірусом) вакцинного‌ ‌штаму‌ ‌поліовірусів‌ ‌2‌-го ‌типу‌ ‌(Sabin‌ ‌2) і він повністю ідентичний тому, який був виявлений у Таджикистані, Афганістані та Пакистані під час спалахів у 2020 і 2021 р.

Чому це відбулося?

Якщо в населення достатній рівень охоплення імунізацією, то вакциноспоріднений вірус не призведе до можливого захворювання.

Циркуляцію вакциноспорідненого вірусу поліо (cVDPV) швидко зупиняють за 2–3 раунди якісно спланованої і проведеної кампанії з імунізації.

Рішення для всіх видів спалаху поліо єдине — провести імунізацію кожної дитини з використанням декількох раундів додаткової вакцинації для припинення передачі вірусу незалежно від його походження.

Що далі?

Відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської обл. Випадок поліомієліту класифікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного масштабу. Продовжується епідеміологічне розслідування, а контактні з інфікованою особою люди проходять обстеження. Проведено забір матеріалу з навколишнього середовища. До того ж, враховуючи те, що дитина перебувала на Закарпатті, — повноцінне епідеміологічне розслідування зараз проводиться й там також.

Упродовж 14 днів — з 11 по 22 жовтня відбудеться невідкладний «нульовий» тур вакцинації з використанням вакцини ІПВ, переважно — на території району або об’єднання територіальних громад, де зафіксовано випадок, для дітей віком до 5 років включно. Вакцинація відбудеться незалежно від вакцинального статусу дітей. Наступні три раунди щеплень триватимуть упродовж 90 днів та охоплюватимуть усе населення області цієї вікової групи.