УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Перехід на сіль зі зниженим вмістом натрію зменшує ризик інсульту

Вчені з’ясували, що люди, які вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, менш схильні до інсульту або смерті. Високий рівень натрію та низький рівень калію в раціоні пов’язані з підвищеним тиском та ризиком серцево-судинних захворювань. Про це пише видання Medical News Today.Науковці провели дослідження у сільських районах Китаю. У випробуванні брали участь 20 995 осіб в 600 селах. Середній вік учасників становив 65,4 року, близько 50% з них складали жінки.

В цілому 72,6% учасників перенесли інсульт, а у 88,4% в анамнезі була гіпертонія.

Половина учасників у контрольній групі дослідження продовжила використовувати звичайну сіль у раціоні. Інші учасники вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, яка містила 75% хлориду натрію і 25% хлориду калію.

Після 4,74 року спостереження, частота інсультів в селах, де люди вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, була на 13% нижче в порівнянні з контрольною групою.

Науковці підкреслили, що заміна солі може бути практичним і недорогим заходом для малозабезпечених верств населення, коли люди додають велику кількість солі під час приготування їжі.

Автор дослідження, професор з Інституту глобальної охорони здоров’я Джорджа (George Institute for Global Health) в Австралії Брюс Ніл зазначив, що результати роботи вчених можна застосовувати до інших груп населення.

«Переваги зниження натрію, підвищення рівня калію і зниження артеріального тиску, ймовірно, будуть широко поширені, де б вони не були досягнуті у світі. Результат випробування є переконливим непрямим аргументом на користь зниження вмісту натрію і максимального збільшення вмісту калію в оброблених харчових продуктах», – додав він.

Повідомляється, що з міркувань безпеки до дослідження не були виключені люди, які приймали діуретики, добавки калію або мали серйозні захворювання нирок.

Нагадаємо, що у Німеччині виробники готових харчових продуктів зменшать вміст солі, жиру та цукру в їжі. Зокрема, виробники продуктів глибокого замороження зобов’язані скоротити вміст солі у них до 2025 року.