У США жінка підхопила меліоїдоз після чистки акваріума

Американські медики виявили випадок зараження тропічною інфекцією – меліоїдозом. Інфікувалася 56-річна мешканка Мериленду. Вона звернулася до медичного закладу зі скаргами на біль у грудях, кашель та лихоманку. Про це повідомляють Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC).Жінка звернулася до лікарів за медичною допомогою. Вона скаржилася на біль у грудях, слабкість, лихоманку та кашель. Вона також мала ревматоїдний артрит, тому лікувалася імуносупресивними препаратами, прийом яких припинила за місяці до інциденту.

Пацієнтці відразу призначили курс лікування антибіотиками та взяли посіви крові на стерильність, у яких медики виявили Burkholderia pseudomallei, про що повідомили CDC. Загалом, жінка пройшла три курси антибіотиків, а її лікування тривало пів року.

Зазвичай меліоїдоз привозять з поїздок до ендемічних регіонів, але інфікована американка не виїжджала за межі штату Мериленд.

Під час розслідування випадку зараження, вчені з CDC взяли зразки для аналізу у квартирі пацієнтки та біля її будинку. В останніх бактерій не виявлено, що свідчить про зараження не з природного резервуара. Бактерій Burkholderia pseudomallei, що викликають меліоїдоз, виявили в ґрунті та воді з акваріума в будинку пацієнтки. У акваріумі жінки були тропічні риби.

Дослідники вважають, що жінка могла інфікуватися меліоїдозом, коли чистила акваріум.

У CDC дали декілька рекомендацій щодо безпечного догляду за рибами та акваріумом. Зокрема, необхідно ретельно мити руки водою з милом до і після чищення акваріумів та годування риб, одягати рукавички, уникати чистки акваріумів у випадку порушення імунітету або в місцях, де можуть перебувати люди з ослабленим імунітетом, не дозволяти дітям молодше п’яти років чистити акваріуми з рибами.

Раніше стало відомо, що «м’ясоїдна бактерія» атакувала узбережжя Флориди. Бактерії Vibrio vulnificus після потрапляння у відкриті рани можуть викликати некротичний фасціїт.

Нагадаємо, що у Сполучених Штатах медики виявили в серці пацієнта, який раніше переніс операцію на хребті, шматок цементу. Лікарі зробили рентген і комп’ютерну томографію. В результаті медики виявили в серці чоловіка чужорідне тіло.