В умовах зростання захворюваності на COVID-19 вакцинація залишається єдиним способом захиститися від важкого перебігу та смерті від нього – Ігор Кузін

В умовах стрімкого поширення коронавірусної хвороби в Україні єдиним способом захиститися від важкої форми хвороби та смерті від неї є вакцинація. Про це на брифінгу в понеділок в Києві заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

“97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини”,  –  зазначив він.

Лише за минулий тиждень в країні виявили понад 105 тис. нових випадків захворювання, що на 11% більше, ніж тижнем раніше. Наразі 57% ліжок, призначених для лікування хворих на коронавірусну хворобу, зайняті. За минулий тиждень COVID-19 забрав життя 2 300 українців, що на 22% більше, ніж тижнем раніше.

При цьому переважна більшість нових випадків захворювання спричинена мутованим штамом “Дельта”. Хвороба, спричинена цим штамом, є тяжчою за своїм перебігом: більше пацієнтів потребують лікування у відділеннях інтенсивної терапії та неінвазивної чи інвазивної штучної вентиляції легенів, заявив на брифінгу завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

Лікар також підкреслив, що єдиним способом уникнути інтенсивної терапії та смерті, є вакцинація від COVID-19.

“Нещодавно були опубліковані дані Центрів з контролю та профілактики захворювань США, які показують, що ризик померти у невакцинованих у 11 разів вищий, ніж у людей, які отримали дві дози вакцини. Ризик захворіти в 6 разів вищий у невакцинованих, порівняно з тими, хто отримав дві дози вакцини”, – додав він.

Станом на 18 жовтня 2021 року принаймні одну дозу антиковідної вакцини отримали вже 7,9 млн українців, двома дозами щеплено понад 6,4 млн. Серед пріоритетних груп на сьогодні принаймні однією дозою вакциновано 82% медичних працівників, 81% працівників сфери освіти та 95% військових.

Водночас рівень вакцинації серед літніх людей, які є основною групою ризику важкого перебігу COVID-19, залишається низьким. Принаймні однією дозою вакциновано лише 23%, або трохи більше ніж 2 млн, людей віком від 60 років.

При цьому, Ігор Кузін зазначив, що 8 із 10 людей, які померли від COVID-19 в Україні за весь період пандемії, були саме люди старше 60 років.

“За весь час пандемії в Україні 53% летальних випадків серед хворих на COVID-19 прийшлось на вікову групу 70+. Ще майже 29% смертей були зафіксовані серед українців віком 60-69 років”,  – уточнив заступник міністра.

Своєю чергою інший учасник брифінгу – директор КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Євгеній Черенок додав, що вони ведуть власну статистику захворюваності у своєму закладі: “Рік тому відсоток захворювань на коронавірусну хворобу серед людей віком від 60 років складав приблизно 13-14%, зараз цей показник становить 27-28%”.

Лікар також підкреслив, що хронічні хвороби, на які часто страждають літні люди, як-от сезонна чи побутова алергія, бронхіальна астма, серцево-судинні захворювання, діабет, онкологічні та аутоімунні хвороби, не є протипоказаннями до вакцинації. Навпаки, саме вони роблять людину найбільш вразливою до ковіду, підвищують ризик госпіталізації та смерті від нього.

Людям віком від 60 років варто якнайшвидше записатися на щеплення в найближчий пункт чи центр вакцинації та не ризикувати здоров’ям та життям. Щоб літнім людям було ще зручніше вакцинуватись, тимчасові пункти щеплення зараз відкривають у відділеннях Укрпошти. За останні тижні вже понад 30 тис. пенсіонерів отримали в них щеплення від COVID-19.

Заступник міністра охорони здоров’я також нагадав, що 21 жовтня набувають чинності нові правила поїздок між регіонами громадським транспортом. Для поїздок між областями потрібно буде надати один із таких документів: жовтий чи зелений цифровий COVID-сертифікат в “Дії”, паперове міжнародне свідоцтво про вакцинацію, паперову довідку про отримання однієї дози щеплення або негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, які діятимуть 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

Ці правила не застосовуватимуться до міського, міжміського та внутрішньообласного сполучення та до неповнолітніх пасажирів.

Нагадаємо, що для того, щоб щепитися від COVID-19, не потрібна декларація з сімейним лікарем, не треба робити ніяких попередніх тестів чи аналізів. Достатньо просто записатися на вакцинацію, взяти із собою паспорт та ідентифікаційний код та отримати щеплення.

Список центрів та пунктів вакцинації шукайте за посиланням: list.covid19.gov.ua. Більше інформації про ефективність вакцин та вакцинацію проти COVID-19 на moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov та vaccination.covid19.gov.ua.