«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №5

МОЗ спільно з освітньою платформою @StopFake продовжують інформаційний проєкт «Чистий мозок». Представляємо Вам нову підбірку спростувань.

МІФ №1: Деякі напої можуть впливати на результат тестування на Covid-19

Деякі українські видання поширили новину про те, що нібито деякі напої впливають на результат тесту на COVID-19. При цьому медіа посилалися на дані дослідження «Як безалкогольними напоями “зламати” швидкий тест на антиген COVID-19?», оприлюднене у Міжнародному журналі інфекційних захворювань.

ФАКТ: Німецькі вчені не стверджували про однозначний вплив різних напоїв на результат тестування на Covid-19, а встановили, що неправильне використання експрес-тестів на ковід може призвести до хибно-позитивних результатів.

Більше інформації тут: ​​https://bit.ly/3voKEJM

 

МІФ №2: Американська авіакомпанія Southwest Airlines скасувала 2000 рейсів через відмову пілотів вакцинуватися

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що американська авіакомпанія Southwest Airlines начебто скасувала близько 40% своїх рейсів на початку жовтня через те, що 80 пілотів та інших співробітників компанії відмовилися вакцинуватися від COVID-19.

ФАКТ: Авіакомпанія Southwest Airlines скасувала свої рейси через погану погоду, проблеми з управлінням повітряним рухом і військові маневри у Флориді. Усі ці чинники викликали «ефект доміно» й зумовили подальші збої, які порушили роботу авіаперевізника впродовж вихідних 9 і 10 жовтня.

Більше інформації тут: https://bit.ly/2YSR0W7

 

МІФ №3: Землетрус знищив церкву на Криті, де було облаштовано центр вакцинації

Поширюється інформація про те, що на грецькому острові Крит землетрус знищив церкву, одна людина загинула. Раніше в цій церкві було обладнано центр вакцинації. До світлини зруйнованої церкви додається коментар, мовляв, це – «явний знак» або що це – реакція «на молитви людей», які виступають проти вакцинації.

ФАКТ: ​​На грецькому острові Крит землетрус дійсно знищив церкву, але центр вакцинації було облаштовано в іншій, яка залишилася неушкодженою.

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/30D0aqa

МІФ №4: Слово «імунітет» походить від назви давньоримських рабів, які прибирали трупи

Дезінформатори поширюють інформацію про те, що слово «імунітет» походить від того, як називали у Стародавньому Римі рабів, яких використовували для збирання трупів під час епідемії.

​​ФАКТ:  Латинський термін «immunis» не має нічого спільного ані з рабами, ані зі збиранням трупів. Він означав у Стародавньому Римі звільнення від цивільних або військових повинностей і пов’язаний з юридичним значенням слова «імунітет». Медичний термін «імунітет» з’явився пізніше, з розвитком імунології як науки.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3BTYmqx

МІФ №5: мРНК-вакцини від COVID-19 викликають мутації у новонароджених

Користувачі поширюють повідомлення про те, що у щеплених мРНК-вакцинами від COVID-19 жінок народжуються діти з різними мутаціями, і навіть хвостами –  як у тварин. У якості доказу наводиться сюжет турецького телеканалу Beyaz, в якому голова Партії добробуту Туреччини Фатіх Ербакан демонструє фотографії дітей, що народилися з різними патологіями.

ФАКТ: мРНК вакцини не мають негативного впливу на дітей, які перебувають в утробі. Фотографії дітей з вродженими вадами, які поширюються в соцмережах, були зроблені ще до пандемії COVID-19. Одна з них оброблена в фоторедакторі, на другий – дитина з рідкісним генетичним захворюванням, а на третій – сіамські близнюки, які народилися в 2016 році.

Більше у спростуванні: ​​https://bit.ly/2Z18q2T