Вчені розробили новий метод лікування хвороби Лайма

Науковці визначили антибіотик вузького спектра дії, який ефективний проти хвороби Лайма та допоможе викорінити її у навколишньому середовищі. Про це пише видання Medical News Today з посиланням на дослідження вчених у журналі Cell.Для терапії хвороби Лайма вчені прагнули визначити антибіотик вузького спектра дії, який значно менше порушує мікробіом у кишечнику та не сприяє появі нових мікробів.

Дослідники провели вибірковий скринінг проти B. burgdorferi. Це дозволило ідентифікувати з’єднання гігроміцин A, тип антимікробного засобу, що виявлений в ґрунті, який експерти спочатку ідентифікували в 1953 році. Повідомляється, що першовідкривачі гігроміцину А відхилили його, оскільки сполука не була ефективною проти звичайних патогенів.

«З того часу нікого не хвилювало це з’єднання, тому що воно є дуже слабким проти звичайних бактерій. Ми виявили, що через його слабкість проти звичайних патогенів, гігроміцин А є виключно ефективним проти спірохет», – зазначив професор з Північно-Східного університетського коледжу у Бостоні, співавтор дослідження Кім Льюїс.

Вчений спільно з колегами провів експеримент на мишах, які були інфіковані хворобою Лайма. Дослідники лікували гризунів гігроміцином А, щоб подивитися, чи зможуть вони позбутися бактерій B. burgdorferi.

Дослідники з’ясували, що гігроміцин А позбавив мишей від інфекції, як при введенні препарату у вигляді ін’єкції, так і при використанні їстівної приманки.

За словами науковців, гігроміцин А менше руйнував мікробіом кишечника мишей, ніж звичайні антибіотики широкого спектра дії.

Вчені наголосили, що їх робота відкриває можливість як створення цільового лікування хвороби Лайма у людей, так і викорінення захворювання у навколишньому середовищі. Для застосування такого методу лікування на людях фахівцям необхідно провести додаткові дослідження.

Нагадаємо, що японські вчені виявили на північному острові Хоккайдо нову вірусну інфекцію. Вірус може передаватися людям через укуси кліщів і викликати лихоманку.