Запроваджується новий підхід до попередження інфікування медичних працівників

Інфекції, пов’язані з наданням медичної допомоги (ІПНМД), — проблема, від якої страждають не тільки пацієнти й відвідувачі закладів охорони здоров’я, а й самі медичні працівники. ІПНМД відносять до переліку професійних інфікувань медичних працівників.

Захворюваність на туберкульоз серед медиків

До прикладу, за період 2015–2019 рр. захворюваність на туберкульоз (нові випадки й рецидиви) працівників протитуберкульозних закладів у середньому становила 22,1 на 10 тис. працівників (близько 50 випадків щороку). Цей показник майже втричі перевищує захворюваність на туберкульоз серед загального населення та вказує на неефективність впровадження заходів з інфекційного контролю за туберкульозом.

Захворюваність на COVID-19 серед медиків

Порівняння випадків захворювання на COVID-19 серед медичних працівників в Україні та світі вказує, що станом на травень 2020 р. середня частка медичних працівників серед захворілих у світі становила 3,9%, в Україні — 19,5%. Станом на кінець березня 2021 р. у США, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), цей показник становив 1,5%, в Україні — близько 4%. Так, в Україні за весь час пандемії захворіли 95 286 медичних працівників, 955 випадків недуги стали летальними (станом на 21 жовтня 2021 р.).

Заклади охорони здоров’я — перша лінія з виявлення, реагування та недопущення поширення інфекційних хвороб. Системне спостереження за правилами безпечного надання медичної допомоги дає змогу попередити та/або зменшити поширення мікроорганізмів, збудників інфекційних хвороб і відіграє ключову роль у протидії поширенню антимікробної резистентності.

Новий підхід до протидії виникненню і поширенню ІПНМД

З ухваленням наказу МОЗ від 15 липня 2021 р. № 1614 в Україні запроваджується новий підхід до протидії виникненню і поширенню ІПНМД.

Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку ІПМНД зміщує акцент із «всеосяжного» і спрямованого на покарання епіднагляду на локальний (рутинний, спрямований на задоволення місцевих потреб). Це стане підґрунтям для впровадження в закладах охорони здоров’я заходів із профілактики інфікування відповідно до місцевого контексту.

Запровадження дозорного епіднагляду за ІПМНД за допомогою проведення визначення одномоментної поширеності ІПНМД та використання антимікробних препаратів дасть можливість отримувати валідні дані для прийняття рішень на національному рівні. А також у координації з Центром громадського здоров’я та Центрами контролю і профілактики хвороб допоможе ефективно реагувати на інфекційні загрози в майбутньому, у тому числі сприятиме впровадженню заходів, які знизять ризики професійного інфікування працівників закладів хорони здоров’я.