Антидепресант може скоротити ризик госпіталізації та смертність від COVID-19 – дослідження

Вчені з’ясували, що антидепресант флувоксамін (Luvox) може запобігти госпіталізації та смерті хворих на коронавірус, які отримують амбулаторне лікування. Про це повідомляє видання Medscape з посиланням на дослідження науковців у журналі The Lancet.За результатами третьої фази плацебо-контрольованого багатоцентрового дослідження TOGETHER стало відомо, що при амбулаторному лікуванні пацієнтів з COVID-19, які мали високий ризик ускладнень, кількість госпіталізацій скоротилася на 66%, а смертність знизилася на 91% у тих, хто приймав флувоксамін.

«Наше дослідження показало, що флувоксамін, недорогий препарат, що знижує потребу в лікуванні складних захворювань у цієї групи високого ризику», – заявили науковці під керівництвом доктора медичних наук з відділу досліджень Cardresearch у Белу-Орізонті, Бразилія Гілмара Рейса.

Для проведення третьої фази випробування вчені Університету Макмастера в Онтаріо спільно з дослідницькою клінікою Cardresearch у Бразилії проаналізували дані 1 497 невакцинованих пацієнтів з першими симптомами COVID-19. Дослідження проходило у 11 медичних центрах Бразилії.

Учасники випробування з січня по серпень 2021 року отримували 100 мг флувоксаміну або таблетки плацебо двічі на день протягом 10 днів.

Дослідники спостерігали за учасниками протягом 28 днів після лікування, та відстежували чи розвинулися ускладнення, які потребують госпіталізації або понад шість годин надання невідкладної допомоги.

Фахівці виявили, що у 119 із 756 учасників (15,7%) групи плацебо розвинулися ускладнення або їм знадобилася тривала невідкладна допомога, у групі, яка отримувала флувоксамін таких осіб було 79 із 741 (10,7%).

Рейс зауважив, що на підставі накопичених даних, деякі експерти рекомендують флувоксамін пацієнтам з COVID-19, які мають високий ризик смерті від ускладнень інфекції. За його словами, клініцисти мають враховувати, що препарат може викликати побічні ефекти, такі як нудота, запаморочення та безсоння.

Раніше вчені з’ясували, що використання статинів було пов’язано нижчим ризиком летальності від COVID-19, незалежно від віку, статі та інших факторів.