Сімейні лікарі поки що не виписуватимуть рецепти для пацієнтів з розладами поведінки і психіки – куди звертатися

Рецепти на ліки пацієнтам з розладами поведінки і психіки, які вони можуть отримати за розширеною програмою реімбурсації з 1 жовтня, поки що виписуватимуть тільки лікарі-психіатри (дитячі психіатри). На відміну від інших препаратів, що входять у програму «Доступні ліки». Адже згадані діагнози є чутливими, тобто доступ до таких даних в ЕСОЗ мають лише профільні спеціалісти, котрі є авторами таких записів, тобто безпосередньо спостерігають за станом здоров’я пацієнта. Про це в інтерв’ю «Вашому здоров’ю» повідомив директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Дмитро Черниш.«Сімейний лікар має розширений доступ до інформації про кожного свого пацієнта в ЕСОЗ, але це не стосується чутливих даних. Тобто сімейний лікар бачитиме всі призначення та діагнози лікарів-спеціалістів, окрім психіатричних і ВІЛ/СНІД. У цій сфері для сімейного лікаря немає спеціальних преференцій, тільки якщо пацієнт йому довіряє й готовий відкрити ці дані. Але і в цьому випадку сімейному лікарю потрібно оформлювати запит на доступ до них», – сказав він.

Чиновник пояснив, що сімейні лікарі не братимуть участі у виписуванні рецептів для пацієнтів такого профілю. Адже чинне законодавство обумовлює саме такі підходи. Тим більше, що в нашому суспільстві досі не вдалося подолати стигму щодо пацієнтів із чутливими діагнозами. Тому під час розробки нових модулів НСЗУ керувалися вимогами чинного законодавства. І в жодного спеціаліста, окрім профільного, не буде можливості без дозволу пацієнта бачити, а тим більше вести відповідні записи в ЕСОЗ, контролювати його стан. Тому за рецептом такі пацієнти повинні звернутися до психіатра чи дитячого психіатра (якщо йдеться про розлади поведінки чи психіки), або невролога (якщо йдеться про епілепсію).

Лікар психіатр також може консультувати пацієнтів з епілепсією (особливо якщо таке захворювання є супутнім з розладами поведінки чи психіки). Електронне направлення на консультацію психіатра не потрібне (це також встановлено законодавством). Пацієнт може звернутися до такого лікаря самостійно або ж це має зробити його законний представник, котрий може отримати і сам рецепт, і ліки за ним у відповідних аптеках.