Уряд виділив 400 млн грн на закупівлю нових кисневих станцій

Кабмін України планує закупити кисневі станції, на що виділив додатково 400 млн гривень. Про це йшлося під час селекторної наради під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля у понеділок, 1 листопада, передає Урядовий портал. «За підсумками наради профільним міністерствам було доручено організувати координацію закупівлі кисневих станцій. На ці потреби Уряд виділив додатково 400 млн грн», – йдеться в повідомлення пресцентру КМУ.

Також стало відомо, що вже минулого тижня свою роботу відновили два заводи з виробництва кисню, які проводили регламентні роботи. За інформацією Міністерства охорони здоров’я, завдяки цьому до системи киснепостачання включено додатково 140 тонн рідкого кисню.

Дізнайтеся більше: Всеволод Кульчиковський: Попередню «хвилю» ми «пройшли» на кисневих концентраторах, нині цього недостатньо, як і медиків для виходжування хворих

У відомстві підкреслюють, що останнім часом значно зросло споживання кисню.

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда повідомив, що дефіциту кисню немає. Перебої можуть виникати через логістику. У відомстві також стверджують, що у них є план, якщо хворих побільшає.

«Будемо розгортати додаткові потужності всередині країни. Кисень є побічним продуктом під час виробництва, наприклад, в металургії. Якщо буде така необхідність, просто будемо домовлятися з виробниками переглянути кількість кисню, які вони можуть відвантажувати для медичної системи», – сказав Комаріда.

Нещодавно Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Україні збільшилося споживання кисню у декілька разів через «Дельта»-варіант коронавірусної інфекції. Через нестачу кисню Україна почала закуповувати кисень для пацієнтів з коронавірусом у Польщі. Тим часом колишній міністр охорони здоров’я Максим Степанов завив, що Україна могла не купувати кисень у сусідній країні.