У сусідній Польщі розпочали випробування української COVID-вакцини

У Гданську у лабораторії розпочали випробування антиковідної вакцини українського виробництва. Препарат створили вчені з Інституту біології клітини НАН України, передає сайт «Україна 24».

Повідомляється, що для створення білкової вакцини українські науковці використали дріжджові клітини, до яких зовні прикріплені вірусні білки. Препарат, якому, як заявляють розробники, немає аналогів у світі, буде пероральним, його використання можливе у вигляді пігулок, мікстури або спрею.

Дослідники прогнозують, що розроблена вакцина буде ефективною проти різних варіантів вірусу Sars-Cov-2, а виробництво препарату – доволі дешевим.

Дізнавайтеся більше: На українцях випробують ще дві нові COVID-вакцини

Паралельно у львівські науковці розробляють вакцину у вигляді ін’єкцій. Вона створена на основі очищених білків вірусу і вже проходить клінічні дослідження на мишах, результати обіцяють надати протягом двох тижнів.

Раніше Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко обіцяв, що вже у наступному році з лінії зійде перша вітчизняна вакцина. За його словами, у Харкові розпочався монтаж першої лінії для виготовлення інактивованих вакцин проти грипу та коронавірусу.

Нагадаємо, нещодавно генеральний директор німецької біотехнологічної компанії BioNTech Угур Шахін заявив, що наразі немає потреби у виробництві нових вакцин від COVID-19.