В Україні дозволили пришвидшити держреєстрацію вакцин та ліків проти COVID-19

Парламент вніс зміни до закону про лікарські засоби щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання. Законопроєкт підтримали 262 народні депутати. Про це йшлося під час трансляції засідання на Телеканалі Рада.

Проєкт закону №6121 передбачає прискорену держреєстрацію під зобов’язання для екстреного медичного застосування ліків, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під час дії карантинних обмежень.

Повідомляється, що дозвіл на екстрене використання заявник може отримати, якщо зможе довести відсутність можливості для надання повної інформації щодо ефективності та безпеки лікарського засобу (ЛЗ), вакцини або іншого медичного імунобіологічного препарату з об’єктивних причин за нормальних умов використання.

Дозвіл на екстрене використання (EUА) вакцин, ЛЗ або інших медичних імунобіологічних препаратів допоможе збільшити їх доступність та застосування при запровадженні карантину та/або надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я.

У документі зазначається, що наразі важливим є питання щодо забезпечення українців життєво важливими ліками, вакцинами або іншими імуноглобулічними препаратами через прогнозоване або підтверджене поширення епідемій, пандемій, токсинів, патогенних агентів, хімічних речовин, випромінювань, які можуть зашкодити громадському здоров’ю.

Нагадаємо, що парламент погодив низку законодавчих актів, які стосуються галузі медичної галузі та боротьби з поширенням коронавірусної інфекції.

Раніше Рада національної безпеки і оборони України  хоче заборонити рекламу ліків, щоб українці не страждали від наслідків самолікування.

Також стало відомо, що у Верховній Раді схвалили законопроєкт про рекламу і реєстрацію ліків, який передбачає закріплення переліку термінів для їх уніфікації у національному та законодавстві та адаптації до законів Європейського Союзу. Документом буде регулюватися торгівля, виробництво медпрепаратів в Україні, а також їх реклама.

Слід зазначити, що Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що не бачить необхідності у додаткових грошах на боротьбу з коронавірусом. За його словами, на сьогодні ключове завдання – встановлення кисневих станцій.