«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №8

МІФ №1: В Україні впроваджують штрафи для невакцинованих

Масово поширюється повідомлення, нібито на цьому тижні «штрафуватимуть невакцинованих українців». «Міністерство вже ввело списки штрафів за невакцинацію, та кого і де будуть штрафувати», — пишуть у таких дописах і дають посилання на черговий анонімний канал у Телеграмі.

ФАКТ: В Україні немає окремих штрафів для людей, які не були щеплені від COVID-19. Проте є штрафи за порушення карантинних обмежень. Також визначена низка професій, для яких вакцинація проти COVID-19 є обов’язковою. Указ про обов’язкову вакцинацію для цього переліку професій починає діяти з 8 листопада, відтоді невакцинованих працівників можуть усунути від роботи без виплати заробітної плати.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3CTUNkB

МІФ №2: У Києві високий рівень діоксиду азоту через «хімтрейли»

У мережі поширюється інформація про те, що в Києві нібито через «хімтрейли» (масивні сліди на небі) підвищено рівень діоксиду азоту у сім разів. «Весь вересень люди виставляли фотографії масивних слідів на небі, писали в СБУ, – стверджує автор публікації, – тепер зустрічаються показники перевищення діоксиду азоту в повітрі у 7 разів. Наслідками діоксиду азоту може бути втрата нюху, хімічна пневмонія».

ФАКТ: Забруднення повітря у містах пов’язане зі спалюванням палива, викидами вугільних, нафтових і металургійних заводів, а не з діяльністю так званих хімтрейлів. Зараз у Києві спостерігається сезонне підвищення рівня діоксиду азоту в повітрі через початок опалювального сезону та характерні для цього періоду погодні умови.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3D2vrRu

МІФ №3: Морквяний сік лікує рак – хіміотерапія не знадобиться

Поширюється рекомендація для хворих на рак: тричі на день випивати склянку морквяного соку з петрушкою, апельсином і лимоном. Як заявляють користувачі, такий «саморобний сік вбиває ракові клітини» і «усуває необхідність хіміотерапії». У публікації посилаються на дослідження 1970 і 1989 років.

ФАКТ: ​​Низка досліджень засвідчує позитивний ефект вживання моркви у зниженні ризику розвитку раку та його рецидивів. Однак немає наукових даних, які доводили б, що сік моркви є ефективними ліками проти ракових пухлин без застосування хіміотерапії, підтвердив для StopFake хірург-онколог Національного інституту раку В’ячеслав Копецький.

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/3w3oZqK

МІФ №4: Вакцинація може призвести до порушень мови, поведінки й навіть до недорозвиненості дитини – через вплив на мозок.

Чутки про зв’язок між вакцинацією і розладами аутистичного спектру (РАС) з’явилися в 1998 році, коли було опубліковано дослідження, в якому висловлювалося занепокоєння з приводу можливого зв’язку між щепленням від кору, паротиту та краснухи (КПК) та аутизмом.

ФАКТ: Пізніше було з’ясовано, що документ містить низку серйозних спотворень і фальсифікацій, тому цю статтю відкликали, а її автор позбувся ліцензії на медичну діяльність. У ВООЗ запевняють, що фактичних даних про наявність хоч якогось зв’язку між вакцинацією та розладами аутистичного спектру немає. Цей висновок було зроблено за результатами багатьох досліджень, які проводилися дуже великих групах людей. Дослідження, проведені 2012 року Національною академією медицини США, показали, що між вакцинацією та РАС немає ніякого зв’язку.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3D0dxPw

МІФ №5: ВООЗ виключила педофілію зі списку психіатричних відхилень

На численних сайтах поширюють твердження про те, що Всесвітня організація охорони здоров’я нібито виключила педофілію зі списку психіатричних відхилень.

ФАКТ: ВООЗ не виключала педофілію зі списку психіатричних відхилень, а лише встановила інші правила її діагностування. У новій версії Міжнародної класифікації хвороб педофілію перейменували на педофільний розлад, проте вона залишилась у категорії «Психічні, поведінкові та неврологічні розлади».

Більше у спростуванні: ​​https://bit.ly/3qm58T6