В МВС відзвітували, скільки лікарів вже отримали вироки за підробку COVID-документів

В Україні суд виніс вироки двом лікарям у справі про підробку документів, що підтверджують вакцинацію. Одного з них оштрафували на 34 тисячі гривень, а іншому дали 2 роки в’язниці з випробуванням з іспитовим строком на один рік. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, пише РБК.«Ділки та навіть лікарі стають пособниками коронавірусу, підторговуючи підробними сертифікатами та ПЛР-тестами, замість того, щоб роз’яснювати людям необхідність та важливість щеплень, – йдеться в повідомленні.

Єнін сповістив, що вже є два обвинувальні вироки щодо лікарів. Одну медпрацівницю оштрафували на 34 тисячі гривень та позбавили на рік права займатися діяльністю, пов`язаною із видачею подібних довідок. Крім того, в Івано-Франківську лікарку засудили до двох років позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на один рік.

За інформацією Єніна, всього з початку 2021 року через фальшування результатів ПЛР-тестів, ковідних сертифікатів міжнародного зразка розпочато майже 1200 кримінальних проваджень.

Також Єнін повідомив, що ухвалено 60 обвинувальних вироків щодо громадян, людей звинувачують у придбанні та використанні фейкових COVID-сертифікатів. Найчастіше «ловлять» таких на кордоні. Заступник міністра внутрішніх справ України повідомив, що всі поки відбулися штрафами.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України повідомила про те, що торгівля та підробка ковідних сертифікатів набула масового явища. Через великий попит ціна на послугу значно знизилася.