Розроблено законопроєкт про використання канабісу у медичних цілях

У всьому світі листопад є місяцем турботи про чоловіче здоров’я. У цей час проходить акція під назвою Movember — від англійського moustache — вуса та november — листопад. Чоловіки відрощують вуса, щоб привернути увагу до раку передміхурової залози та інших онкозахворювань. Саме рак передміхурової залози входить у п’ятірку хвороб, які є головними причинами смертності серед чоловіків. В Україні він на 4-му місці після раку органів дихання, кишечнику і шлунка за даними Центру громадського здоров’я.

Які послуги чоловіки можуть отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій?

Почати слід із декларації з лікарем первинної ланки. Сімейний лікар є тим фахівцем, з якого починається шлях пацієнта в системі охорони здоров’я. Слід одразу ж звертатися до свого лікаря, якщо виникли проблеми з сечовипусканням, біль у спині, стегні чи тазу. Це можуть бути перші ознаки раку передміхурової залози.

Сімейний лікар, оцінивши симптоми, може відправити пацієнта на аналіз крові на простатспецифічний антиген (ПСА). Цей аналіз є одним зі скринінгових досліджень для виявлення раку передміхурової залози і входить до переліку лабораторних досліджень, які здійснюються у межах пакету первинної медичної допомоги. За направленням аналіз безоплатний для пацієнта.

Сімейний лікар або терапевт може виписати пацієнту направлення до вузького спеціаліста — уролога. Прийом у цього фахівця за направленням є безоплатним у медичних закладах, які уклали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за пакетом амбулаторної допомоги. Амбулаторні послуги загального профілю в Україні надають 1408 медичних закладів. Знайти їх можна на сайті НСЗУ за посиланням, або за телефоном контакт-центру 16-77. Перед візитом обов’язково уточніть, чи є уролог у штаті медзакладу, який ви обрали.

Консультація уролога

У 2021 р. було створено 816 тис. електронних направлень на консультацію уролога, з цієї кількості 384 тис. пацієнтів уже отримали консультацію.

Уролог оглядає пацієнта, виявляє симптоми та фактори спадковості й за необхідності направляє пацієнта на додаткові обстеження та аналізи. Наприклад, ультразвукове дослідження передміхурової залози, ректальне цифрове дослідження, біопсію.

Якщо в пацієнта виявили новоутворення, шляхи розвитку ситуації можуть бути різними. Від активного спостереження пацієнта без втручань до лікування медикаментами, хірургічного втручання та променевої чи хіміотерапії. Усе залежить від стану пацієнта. Наголошуємо, що всі ці послуги є безоплатними для пацієнтів, які отримали направлення від лікаря.

Безоплатні дослідження

Крім того, у Програмі медичних гарантій виділені 6 безоплатних досліджень, які дозволяють виявляти новоутворення на ранніх етапах. Вони є пріоритетними, оскільки раннє виявлення онкозахворювань значно покращує шанси на лікування. Пріоритетні амбулаторні послуги за договором із НСЗУ надають 788 медичних закладів, 46 із них приватні, 9 — фізичні особи — підприємці (ФОП).

Актуальними для чоловіків є:

  • колоноскопія — дослідження кишечнику;
  • гастроскопія — дослідження шлунка;
  • бронхоскопія — дослідження бронхів;
  • цистоскопія — дослідження уретри та сечового міхура.

Направлення на ранню діагностику онкохвороб може виписати лікар первинки або вузький спеціаліст. У пакетах на ці послуги є обмеження щодо віку пацієнтів. Наприклад, гастроскопія, цистоскопія, бронхоскопія є безоплатною для пацієнтів віком від 50 років, колоноскопія – віком від 40 років.

Проте молодші пацієнти також можуть отримати безкоштовну послугу ранньої діагностики. Для цього їм треба мати направлення лікаря і звернутися в медичні заклади, які мають угоди з НСЗУ за амбулаторним пакетом, а також відповідне обладнання для здійснення таких досліджень.