Експерти України та ВООЗ спільно посилять спроможність країни ефективно реагувати на виклики в сфері громадського здоров’я

Заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак презентувала місії експертів Сумісного зовнішнього оцінювання Всесвітньої організації охорони здоров’я огляд національної сфери охорони здоров’я, програму послуг та систему безпеки громадського здоров’я як основу для зміцнення благополуччя населення.

«Ми зацікавлені в отриманні компетентної, експертної та незалежної оцінки у сфері виконання Україною міжнародних медико-санітарних правил. Це важливо, адже система громадського здоров’я це фундамент для забезпечення якісного життя наших громадян. Лише поєднуючи особливості національної сфери охорони здоров’я та міжнародних стандартів, можливо досягти високих результатів у розвитку медичної системи України», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Загалом до співпраці було залучено понад 30 різних міністерств та установ, які оцінювали ступінь готовності країни до нових викликів у секторі громадського здоров’я. Наразі у складі команди Сумісного зовнішнього оцінювання працює 19 експертів міжнародного рівня з Ізраїлю, Швейцарії, Великобританії, Іспанії тощо.

Діяльність експертів дозволяє проаналізувати можливості розбудови країни відповідно до міжнародних стандартів та перспективи розвитку національної сфери охорони здоров’я.

Рекомендації місії експертів Сумісного зовнішнього оцінювання будуть мати вагоме значення для створення стійкої системи громадського здоров’я, особливо в період протидії пандемії COVID-19.

Додатково:

Сумісне зовнішнє оцінювання (СЗО)  — це спільна робота національних та міжнародних партнерів, добровільний та міжвідомчий процес оцінювання спроможності держави щодо запобігання, виявлення й швидкого реагування на ризики у секторі громадського здоров’я.

Візит місії Сумісного зовнішнього оцінювання є завершальним етапом для підтвердження оцінки спроможностей країни, аналізу недоліків та залучення кращих практик із міжнародними стандартами у національній сфері охорони здоров’я.