Чи може уринотерапія перезапустити імунну систему та покращити здоров’я загалом?

Міф про лікувальні властивості уринотерапії, на жаль, продовжує жити. Довірливі люди, прочитавши рекомендації псевдомедиків або почувши поради від близьких та знайомих, вирішують вживати власну сечу, щоб позбутися хвороб або покращити здоров’я.

Однак такий варварський метод лікування може призвести до ниркової недостатності через посилене навантаження на нирки, а у крайніх випадках — до смерті.

Уринотерапія – це псевдонауковий метод нетрадиційної медицини, який передбачає вживання сечі як лікувального засобу. Серед народних порад можна зустріти рекомендації про втирання сечі і навіть про її споживання всередину. Але робити це вкрай небезпечно для здоров’я, і ось чому.

Сеча формується в процесі фільтрації плазми крові в нирках. Коли плазма проходить крізь ниркові канали, вода і необхідні для організму речовини всмоктуються назад, а непотрібні та побічні сполуки (сечовина, токсини та інш.) через сечоводи потрапляють до сечового міхура.

У сечі здорової людини містяться сечовина, креатинін, сечова кислота, аміак та інші речовини, накопичення в організмі яких може спровокувати серйозні захворювання. Сеча хворої людини може містити також  ацетон, солі важких металів, бактерії та інші домішки.

Споживання сечі повертає усе сміття, від якого організм позбувся, назад у тіло людини. Через те нирки та печінка змушені працювати інтенсивніше, щоб знову позбутись отруйних речовин. Це може призвести до порушення функціонування організму.

Якщо людина вирішує пити сечу, полоскати нею горло/ніс, робити компреси та навіть клізми з сечею, то вона обирає неприродній і недоказовий спосіб лікування. Людина наражає власне здоров’я на ймовірність виникнення захворювань, бо отруює організм кінцевими продуктами азотистого обміну. Ознаками такого отруєння є перманентне блювання, діарея, подразнення шлунково-кишкового тракту.

Якщо людина страждає на пієлонефрит (запалення нирок) або іншу інфекційну хворобу сечостатевої системи, то збудники хвороби при вживанні сечі можуть стати причинами інших захворювань та реінфекції.

Люди, які практикують компреси з сечею, що нібито мають знезаражувати та загоювати відкриті рани, обирають прямий шлях до нагноєння цих ділянок.

Користуйтеся перевіреними джерелами та даними доказової медицини. Не займайтеся самолікуванням, тим більше — псевдонауковими методами.