Бустерна доза вакцини безпечна та посилює захист від COVID-19

В інтерв’ю для Британської телерадіомовної корпорації (British Broadcasting Corporation — ВВС) головний санітарний лікар країни Ігор Кузін заявив, що зростання частоти побічних ефектів після введення бустерної дози вакцини проти коронавірусу наразі не виявлено. Навпаки, бустерна доза значуще знижує ризик ускладненого перебігу SARS-CoV-2, що підтверджується досвідом інших країн. За словами І. Кузіна, введення бустерної дози рекомендовано через 6 міс після завершення базового курсу вакцинації, а оптимальні терміни бустерної вакцинації становлять 6–9 міс. Однак, якщо людина звернеться за «бустером» через 10 міс, то все одно отримає його. І. Кузін також наголосив на важливості введення бустерної дози для медичних працівників. Адже саме сфера охорони здоров’я є критичною під час пандемії, а тому медики мають бути захищені.

Висвітлюючи проблему доступності щеплення для населення, головний санітарний лікар розповів про контракти на 2022 р., згідно з якими в Україну планується постачання більше ніж 40 млн доз вакцини. Така кількість доз вважається достатньою для завершення щеплення з будь-яких причин не охопленого вакцинацією населення, а також для поширення бустерної вакцинації.

Щодо вибору вакцини з метою бустерного щеплення, то в існуючих рекомендаціях перевага надається мРНК вакцинам — це Pfizer або Moderna. Однак за умови попереднього щеплення вакциною CoronaVac рекомендовано введення бустерної дози вакцини Pfizer або CoronaVac. Ефективність трьох доз CoronaVac становить 88–90%, тоді як комбінація CoronaVac з бустером Pfizer зумовлює ефективність 92–95%.