Розрізняємо фейки та доказову медицину

МІФ № 1. Пандемія COVID-19 — це фейк?

Прибічники конспірологічної теорії стверджують про штучність пандемії COVID-19, аргументуючи розбіжностями між позитивними результатами тестів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та наявністю ізолята коронавірусу в біологічних рідинах пацієнтів, яке виявив доктор Дерек Кнаусс, Південна Каліфорнія, США. На думку доктора Кнаусса, новий штам коронавірусу, який викликав пандемію, є різновидом вірусу грипу.

ФАКТ.  Не вдалося ідентифікувати зазначеного доктора Кнаусса серед спільноти вчених-імунологів. Наразі ПЛР-тест залишається чутливим та специфічним  лабораторним методом виявлення коронавірусу у захворілих осіб.

Більше інформації тут: ​​https://bit.ly/33aJzLP

МІФ № 2. ​​Застосування монотерапії вітаміном B17 зумовлює одужання онкохворих

Мережею поширюється інформація про надзвичайну ефективність застосування вітаміну лаетрил В17 у пацієнтів із захворюваннями онкологічного генезу. Основний терапевтичний ефект препарату пов’язують з вмістом олії абрикосової кістки — амігдалином. Інструкція з мережі стверджує про беззаперечну користь від застосування вітаміну В17 для лікування та профілактики при серцево-судинній патології та дисфункції імунної системи. Попри відсутність з’ясованого механізму дії, стверджується про рівноцінність лікувального ефекту вітаміну В17 проти хіміотерапевтичних методів.

ФАКТ. Згадка про вітамін В17 у списку вітамінів відсутня. Препарат не проходив  дослідження та не рекомендований до застосування в клінічній практиці, оскільки механізм дії та профіль безпеки залишаються нез’ясованими. Твердження про терапевтичні ефекти вітаміну В17 є безвідповідальними.

МІФ № 3. Американське товариство боротьби з раком визнало, що рак минає сам по собі

Користувачі в соцмережах, а також деякі сайти пишуть про те, що нібито товариство боротьби з раком у США визнало: «рак часто минає сам по собі, без лікування».

ФАКТ. Онкологічні захворювання вирізняються багаторівневим патогенезом внаслідок складної системи регуляції життєдіяльності пухлини. Історично випадків про одужання онкопацієнтів без належної патогенетичної терапії не зафіксовано, на що вказують у своїй заяві представники Американського товариства онкологів, зокрема згадуваний у мережі доктор Отіс Броулі.    

МІФ № 4. У всьому світі зростає кількість авіакатастроф через вакцинованих пілотів

У мережі поширюється інформація про значне підвищення частоти авіакатастроф за 2021 р. Цей факт автори суперечливих публікацій пов’язують з підвищенням рівня летальності пілотів під час польоту внаслідок масового щеплення екіпажів. Для аргументації публікації супроводжуються наглядною демонстрацією щорічної позитивної динаміки рівня летальності у пілотів за 2019, 2020 і 2021 р. І якщо, за твердженнями авторів публікації, у 2020 р. померли 6 пілотів, то у 2021 р. померлих кілька десятків.

​​ФАКТ. Джерело статистичних даних, наведених у публікації, залишилося нез’ясованим. А фахівці Федерального управління цивільної авіації в США (FAA) заявляють, що вони не виявили свідчень авіакатастроф з вини пілотів внаслідок медичних причин, пов’язаних зі щепленням. Також у 2021 р. не спостерігалося зростання кількості авіакатастроф.

МІФ № 5. Частота смертності у щеплених пацієнтів віком молодше 60 років вища порівняно з невакцинованими

Користувачі соціальних мереж розповсюджують інформацію про те, що начебто вакциновані англійці віком молодше 60 років помирають удвічі частіше, ніж невакциновані особи того ж віку. Здебільшого в таких повідомленнях цитують перекладений російською мовою англомовний текст із порівнянням щотижневих даних смертності від британського уряду. Деякі автори додають, що не знають, як це пояснити, окрім як «смертністю від щеплень».

ФАКТ: у коментарі для StopFake експерти з організації Health Desk повідомили, що оприлюднені дані в соціальних мережах були неправильно розтлумачені і не відображають ефективність вакцини або справжнє розуміння смертності, спричиненої COVID-19.