МОЗ вийшло на фінішну пряму в формуванні Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 р.

Стратегія розвитку охорони здоров’я розробляється відповідно до Указу Президента № 369/2021. У вересні 2021 р. було сформовано міжсекторальну робочу групу та 5 тематичних підгруп, в яких активно співпрацюють 80 експертів. Аби розробити збалансований документ та почути експертні думки, МОЗ спільно з Всеукраїнською ініціативою «Активна громада» від Інституту «Республіка», Коаліцією «Реанімаційний пакет реформ» за сприяння Національного демократичного інституту організував чотири публічні консультації, під час яких питання стратегічного розвитку обговорювали надавачі медичних послуг, експерти, науковці, представники влади, представники бізнесу та громадських організацій, громадські активісти. Загалом до обговорень долучилися понад 300 учасників зі всієї країни. Звіт за результатами публічних консультацій опубліковано на сайті МОЗ.

За словами Олексія Яременка, заступника міністра охорони здоров’я Українив основу стратегії закладено ключові принципи та цінності: орієнтованість на людей; права людини; справедливість; людський розвиток; людиноцентрична медична допомога; біопсихосоціальна модель; спільне вироблення послуг охорони здоров’я; гендерно чутливий та перетворювальний/трансформуючий підхід; політика та прийняття рішень на основі доказовості; розвиток ринку охорони здоров’я; відповідальність держави.

Метою впровадження нової Стратегії МОЗ визначені побудова стійкої системи охорони здоров’я та забезпечення справедливого доступу населення країни до якісних медичних послуг.