Україна починає обліковувати антимікробні препарати

З 1 січня 2022 р. заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, почали вести облік загального споживання антимікробних препаратів з метою оцінки кількості призначення антибіотиків різних груп госпіталізованим пацієнтам. Усього обліку підлягають 29 лікарських засобів. Такий підхід  уможливлює оцінку кількості та виправданості призначень антибіотиків, аналіз поширених груп антибактеріальних препаратів, забезпечує контроль за внутрішньолікарняними інфекціями та зменшує термін перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні.

Також з квітня 2022 р. запланований старт відпуску та виписування електронних рецептів на зареєстровані в Україні антибактеріальні (протимікробні) лікарські засоби. Для отримання таких ліків передбачений алгоритм, відповідно до якого після звернення пацієнта сімейний лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та інформує пацієнта щодо номера рецепта й ефектів лікарського засобу. Пацієнту необхідно звернутися до аптечного закладу, підключеного до ЕСОЗ, де за номером рецепта фармацевт відпускає антибіотик.

Відповідно до аналізу тенденцій у 2020 р. загальні обсяги продажу і закупівель таких препаратів перевищили 6,4 млрд грн, що на 40% більше ніж у 2018 р. Зросли й обсяги продажу таких препаратів в аптеках: із 3,26 млрд грн у 2018 р. до 4,36 млрд грн — у 2020 р. Щодо антибіотиків «групи резерву» (лікарських засобів «останньої надії», які використовують для лікування вкрай тяжких інфекційних ускладнень), ситуація також невтішна: обсяги продажу і закупівель збільшилися більше ніж утричі: зі 110,89 млн грн у 2018 р. до 416,45 млн грн — у 2020 р.

Всесвітня організація охорони здоров’я визначила проблему резистентності однією з 10 глобальних загроз для здоров’я населення, що стоять перед людством. За оцінкою експертів, у 2050 р. одна смерть, пов’язана зі стійкістю до протимікробних препаратів, відмічатиметься кожні 3 секунди.