У Хмельницьку вперше провели трансплантацію серця

Вперше у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі провели операцію з трансплантації серця. Пацієнтом, який потребував порятунку, став 47-річний чоловік. Операцію провела бригада Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова. Орган був доставлений гвинтокрилом з Обласної клінічної лікарні Івано-Франківська.

Донором став 50-річний чоловік. Після констатації смерті мозку чоловіка, рідні померлого дали згоду на пожертву анатомічних матеріалів для порятунку 4-х життів.

Зіставлення пар донор-рецепієнт відбувалось автоматично за допомогою Єдиної державної інформаційної системи.

Також шанс на життя отримали пацієнти КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» та ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології  ім. О.О. Шалімова» НАМН. Нирку отримав 33-річний чоловік, який понад 5 років очікував своєї черги.  А в Київському центрі пересадили печінку та нирку 28-річній та 41-річній жінкам.

Така злагоджена робота лікарів та Державної служби України з надзвичайних ситуацій стала можливою завдяки спільній ініціативі Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ щодо створення Єдиного аеромедичного простору. Столичні лікарі були швидко доставлені літаком ДСНС до Івано-Франківська для експлантації органів, після чого літак вирушив до Києва з донорськими органами для пацієнтів, які чекали на пересадку у столиці.

Висловлюємо співчуття родині донора та дякуємо за таке вкрай важливе рішення.