Фінансування «онкологічних пакетів» у ПМГ–2022 зросло до 9 млрд грн

2 лютого 2022 р. у Києві розпочав роботу ІV Форум онкопацієнтів. Це — щорічний захід для онкоспільноти. Він є платформою взаємодії між пацієнтами, лікарями, громадськими організаціями та владою у боротьбі з раком в Україні. Захід організував Фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family.

Захід відкрився пресбрифінгом за участю представників Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України (НСЗУ), пацієнтських організацій та провідних фахівців онкологічної галузі України.

Спікери наголошували на проблемах щодо своєчасного звернення та виявлення онкохвороб, доступу до безоплатної діагностики та лікування раку у рамках Програми медичних гарантій (ПМГ), якості життя пацієнтів під час та після лікування та інше.

Збільшення фінансування онкологічної галузі

Про збільшення обсягів фінансування онкологічної галузі та тарифів на три пакети для лікування пацієнтів з діагнозом «рак» розповіла очільник НСЗУ Наталія Гусак.

«Раннє виявлення та лікування онкохвороб — пріоритет ПМГ. У 2021 р. за ранню діагностику та лікування онкозахворювань НСЗУ виплатила медичним закладам понад 4,8 млрд грн. Цього року обсяги фінансування онкологічної галузі значно збільшилися — у ПМГ–2022 закладено майже 9 млрд грн. Це дало змогу збільшити суми тарифів на пакети медичних послуг для лікування онкопацієнтів.

Порівняно з минулим роком тарифи збільшені від 36 до 44%. Зокрема, на 36% підвищився тариф на оплату лікування гематологічних захворювань — до понад 74 тис грн. За лікування дітей НСЗУ заплатить втричі більше.

Тариф на радіологічне лікування зріс на 40% — з 36,5 тис. до 51 368 грн. А заклад, що має лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кіберніж, отримає оплату 77 052 грн.

На 44% зріс тариф на хіміотерапевтичне лікування. Він становить 36 тис грн, за лікування дітей — до 131 тис. грн. Це — цифри, за якими стоять життя та здоров’я українських пацієнтів. І нам важливо, щоб вони отримали безоплатне та якісне лікування», — зазначила Н. Гусак.

Очільник НСЗУ також підкреслила, що тарифи є привабливими для приватного сектору.
«На сьогодні на надання медичних послуг для онкологічних пацієнтів НСЗУ підтвердила пропозиції від 115 медичних закладів, 7 з них — приватні. Інтерес приватних закладів до співпраці з державою свідчить про достатній розмір тарифу. Він покриває як мотивацію медичного персоналу, так і потребу у медичних послугах та лікарських засобах», — наголосила Н. Гусак.

В Україні через пандемію COVID-19 постала проблема стосовно вчасного звернення пацієнтів до онкологів, констатував головний лікар Національного інституту раку Андрій Безносенко.

«У 2020 р. кожен п’ятий пацієнт з діагнозом «рак» не звернувся за медичною допомогою. Ми пов’язуємо це пандемією  COVID-19. Сьогодні дуже багато пацієнтів потрапляють до нас із задавненими формами раку — 3-ю та 4-ю стадіями. Тож лікування для них є значно складнішим та дороговартіснішим.

Зменшення кількості рєстрації випадків раку

Також сьогодні в Україні відмічається тенденція до зменшення кількості реєстрації випадків раку. Вона становить –20%. І це дуже багато. Ми є лідерами у Європі, де ці показники фіксуються на рівні 3–5%. Це виклик і для нас — онкологів та сімейних лікарів. Ми маємо вести просвітницьку роботу серед пацієнтів. Дуже важливо вчасно проходити профілактичні огляди, які включено до ПМГ. Вони є безоплатними. Тож раннє виявлення раку є відповідальністю й пацієнтів», — зазначив А. Безносенко.

На його думку, за останні 2 роки в Україні відмічається відчутний розвиток онкологічної галузі.

«Завдяки державним програмам регіональні онкологічні центри обладнують лінійними прискорювачами. Сподіваюся, до 2024 р. в Україні буде повністю закрита потреба у цьому обладнанні», — зазначив А. Безносенко.

Директор та співзасновник фонду допомоги дорослим онкопацієнтам Inspirаtion Family Анна Узлова акцентувала увагу на важливій ролі пацієнтських та громадських організацій у боротьбі з раком.

«На сьогодні цей рух в Україні розвивається дуже стрімко. Щороку ми стаємо потужнішими. Це означає, що є значний попит у нашому суспільстві на розв’язання проблем онкопацієнтів.

У нас формується культура міжсекторальної взаємодії. Діалог між державою та громадськістю стає відкритішим. Ми беремо участь у розробці стратегій по боротьбі з онкохворобами та формуванні пакетів медпослуг у ПМГ», — зазначила А. Узлова.