Медики з Черкас і Кропивницького вперше в Україні успішно здійснили трансплантацію, поєднану з методом тотального опромінення

Медики Черкаського обласного онкодиспансеру в партнерстві з приватною клінікою із Кропивницького вперше в Україні успішно здійснили алогенну трансплантацію кісткового мозку з використанням методу тотального опромінення (TBI).

Медики з Кропивницького здійснювали тотальне опромінення всього тіла, а спеціалісти у Черкасах пересадили стовбурові клітини кісткового мозку. Доноркою стала рідна сестра пацієнтки. Операцію зробили за державний кошт, що стало можливим завдяки пілотному проєкту МОЗ із трансплантації.

Трансплантація у поєднанні з тотальним опроміненням є світовою практикою і дає змогу здійснити повноцінне лікування, знизити ризики токсичності та зменшити вірогідність рецидивів.

Після режиму кондиціонування (високих доз опромінення) кістковий мозок людини пригнічується. Разом із ним має знищитися і лейкемічний клон. Потім здійснюється трансплантація стовбурових клітин кісткового мозку від донора. За успішного результату, період приживлення може тривати близько 2–3 тижнів.

На цей рік заплановано щонайменше 10 трансплантацій кісткового мозку з використанням ТВІ. На даний час наступна пацієнтка вже проходить підготовку до трансплантації.

Такі складні операції в Черкасах стали можливими завдяки активній позиції та наполегливості команди Черкаського обласного онкодиспансеру та державній підтримці шляхом оплати МОЗ всіх послуг з трансплантації, які виконуються в закладі.

Загалом в центрі виконано 87 трансплантацій кісткового мозку, в тому числі перша в Україні трансплантація кісткового мозку дорослому від неродинного донора.

Нагадаємо, уряд розширив перелік медзакладів, що здійснюватимуть трансплантації кісткового мозку в рамках пілотного проєкту.