186 лікарень в Україні вже отримали контракти за новим пакетом «готовність до реагування»

З 2022 року до Програми медичних гарантій включений новий пакет «Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях». Регіональні департаменти охорони здоров’я визначили опорні лікарні, які контрактуватимуться за цим пакетом із розрахунку один медзаклад на 200 тисяч населення.

Медзаклади отримуватимуть від НСЗУ фінансування за пакетом (1 053 510 грн щомісяця) за готовність реагувати на інфекційні захворювання, у т.ч. на коронавірусну хворобу, та забезпечення стабільності роботи інфекційних відділень. Загалом на цей напрям у ПМГ-2022 передбачено 2,5 млрд грн.

Загалом за цим пакетом працюватимуть 199 медзакладів. Наразі вже 186 з них (понад 93%) уклали договори з НСЗУ. На сьогодні найбільше таких медзакладів – у Києві (15), на Харківщині (14) та Дніпропетровщині (12).

Проте госпітальна мережа закладів, які надають стаціонарне лікування хворим на COVID-19, не обмежуватиметься виключно опорними лікарнями.

Якщо пацієнт із коронавірусною хворобою потрапить у заклад, який не має договору «на готовність», то НСЗУ заплатить такій лікарні за іншим пакетом – «стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19», за умови укладеного договору.

Важливо, що для пацієнта вся необхідна медична допомога буде безоплатною.

Перелік закладів за кожним із цих пакетів можна подивитися на сайті НСЗУ в розділі е-Дані на дашборді https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts.

Нагадаємо, цьогоріч МОЗ змінило підходи до формування пакетів медичних послуг на надання медичної допомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою. Оплата лікування пацієнтів із COVID-19 у стаціонарах цьогоріч  відбуватиметься за двома пакетами.