Як влаштуватися на роботу внутрішньо переміщеним медичним працівникам

В умовах війни чимало медиків вимушені змінювати місце роботи: через активні бойові дії та/або окупацію населених пунктів, де вони мешкали, а також через пошкодження чи повну руйнацію медзакладів, в яких вони працювали.

З огляду на цю ситуацію, МОЗ врегулювало норми працевлаштування  медпрацівників, які через війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи, у медзаклади інших регіонів України для надання медичних послуг населенню.

Зокрема, питання тимчасового залучення медиків із числа внутрішньо переміщених осіб у заклади охорони здоров’я врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2022 р. № 414 «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України».

Облік робочого часу медпрацівника здійснюється у закладі, до якого його направлено. Потім ці дані спрямовуються до закладу за основним місцем роботи, після чого він отримує заробітну плату.

За наявності вакансій працевлаштування медичних працівників із числа внутрішньо переміщених осіб може здійснюватися й за сумісництвом.

Слід зазначити, що станом на сьогодні можливістю працевлаштування в іншому медзакладі вже скористалися 2 015 внутрішньо переміщених медичних працівників. Серед них:

  • 1 197  лікарів,

  • 574 фахівці (медичні сестри, акушерки, фельдшери, асистенти фармацевтів),

  • 244 технічні працівники.

Найбільше працевлаштованих лікарів, які приїхали з інших місцевостей, зараз у Львівській області – 265 осіб, на Полтавщині – 89 осіб, а також на Черкащині – 80 осіб.

Медичних сестер, фельдшерів, акушерок найбільше працевлаштовано на Полтавщині – 110 осіб та на Дніпропетровщині – 92 особи.

Міністерство охорони здоров’я України робить все можливе, щоб українські медики мали можливість продовжувати надавати медичні послуги в Україні та отримувати за це гідну оплату праці під час війни.