30 тяжкопоранених українців евакуювали за допомогою «летючого шпиталю» на лікування до Німеччини

У рамках співпраці Міністерства охорони здоров’я України та Європейської Комісії вдалося забезпечити медичну евакуацію ще 30 пацієнтів із Харківщини та східних регіонів України. Як відомо, це люди, які постраждали від військової агресії росії: дорослі та діти зі складними мінно-вибуховими пораненнями; із захворюваннями, які наразі лікувати в Україні неможливо або які потребують спеціалізованого лікування.

Наразі Харківська область та східні регіони постійно зазнають ударів з боку російської загарбницької армії. На цих територіях зруйновано багато житлових будинків, об’єктів інфраструктури, навчальних закладів, пошкоджені лікарні, що значно ускладнює надання медичної допомоги.

Спочатку пацієнтів евакуаційним потягом доставили до Львівщини, аби стабілізувати їхній стан, а далі транспортували на спеціалізоване лікування за маршрутом «Львів – Жешув – Кельн». Для цього на певному етапі був залучений «летючий шпиталь» – спеціальний медичний авіарейс Luftwaffe Збройних сил Німеччини.

На борту «летючого шпиталю» є 38 ліжок для пацієнтів. Крім того, борт обладнано шістьма модулями інтенсивної терапії, які включають системи штучної вентиляції легень, контролю функцій кровообігу й проведення інфузій, портативного ультразвукового апарату. Під час польоту пацієнтів доглядають 25 лікарів та медичних сестер.

Завдяки співпраці з Європейською Комісією,  МОЗ має змогу через систему екстреного реагування Євросоюзу оперативно шукати профільну спеціалізовану клініку в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців. Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі.

МОЗ разом із партнерами робить усе можливе, аби врятувати людей та надати їм необхідну медичну допомогу. «Медичні конвої» – приклад одного з ефективних напрямків порятунку пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської Економічної Зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.