Українські діти, які внаслідок війни втратили кінцівки, отримають медичну допомогу у США

У рамках візиту до США перша леді України Олена Зеленська спільно з ініціаторами — Українським Домом у Вашингтоні та Посольством України у США — презентувала Програму протезування для українських дітей, які втратили кінцівки внаслідок російської агресії.

Звертаючись до американської бізнес-спільноти, дипломатичного корпусу та представників української діаспори, дружина Президента України подякувала за ініціативу, яка дає нашим дітям, що пережили невимовний жах та страждання, не лише фізичне відновлення – вони отримують шанс на гідне, безбар’єрне життя.

Нагадаємо, що МОЗ України у співпраці з офісом першої леді та Посольством України в США вже провели медичну евакуацію до Сполучених Штатів Америки для подальшого протезування родини Степаненко, яка потрапила під російський обстріл на залізничному вокзалі у Краматорську. Мама Наталя тоді втратила одну ногу, а її донька Яна обидві. Сьогодні Наталя вже пристосовується до нового протезу, а Яна готується до протезування найближчим часом.

У березні 2022 року МОЗ спільно з американськими і польськими колегами організували медичну евакуацію 13-річного Івана Повненького, який був важко травмований під час ракетного обстрілу у Маріуполі. Хлопець переніс низку складних оперативних втручань в українських лікарнях і в клініці в США. У нього ще попереду тривала реабілітація.

«Вірю, що спільно ми повернемо дітям дитинство, яке в них відібрали росіяни.  Можливість грати в футбол, малювати, обійматися. Вірю, що переможемо у війні за українських дітей», – зазначила пані Зеленська.

Медичні евакуації дітей, які потребують протезування, відбуваються за наступним алгоритмом: Український Дім та Посольство збирають інформацію від МОЗ та Офісу Президента України про дітей, які отримали мінно-вибухові травми. Після визначення медичного закладу, що прийме родину в США, організовується низка відеоконференцій між українськими та американськими лікарями, аби підготувати дитину і здійснити транспортування.

Поради від UNICEF щодо психологічної підтримки дітей, які зазнали ушкоджень внаслідок війни, можна переглянути тут.