Медичні заклади працюють у посиленому режимі: меддопомога пацієнтам надається безперебійно та за будь-яких умов — Ірина Микичак

Внаслідок повномасштабної російської агресії система охорони здоров’я України зіткнулася з безпрецедентними викликами. Протягом року активної війни всі медичні заклади охорони здоров’я (ЗОЗ) продовжують працювати у режимі посиленої готовності, а кожен медик — у відносному тилу чи прифронтових територіях, у шпиталях чи лікарських амбулаторіях, бригадах «екстренки» — продовжують надавати медичну допомогу та стійко тримають медичний фронт держави. Про це заявила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

«Вже цілий рік наша країна чинить потужний спротив повномасштабній агресії росії. Ми переживаємо непрості часи боротьби за свободу і незалежність. Кожен день — це не тільки нові виклики і втрати. Кожен день — це крок до нашої Перемоги. Медики України разом з усім народом і працюють для народу. Відповідно у ці тривожні дні буде забезпечено безперебійну роботу медичних закладів. Усі будуть працюватимуть відповідно до свого режиму роботи: амбулаторні — згідно графіка, а стаціонарні та центри екстреної медичної допомоги — як завжди цілодобово. Кожен, хто звертатиметься за медичною допомогою, отримає її за потреби, незалежно від місця свого проживання чи місця реєстрації. Однак ми розуміємо виклики, з якими стикаються наші медики, тому закликаємо кожного не нехтувати правилами безпеки під час повітряних тривог і перебувати в укритті. Питання безпеки мають завжди бути в пріоритеті», — говорить Ірина Микичак.

За словами заступниці міністра, кожен заклад охорони здоров’я має бути готовим до будь-яких надзвичайних ситуацій. Тому укриття, які є на територіях лікарень, мають бути забезпечені водою та всім необхідним. Пацієнти будуть транспортуватися в укриття в індивідуальному порядку, в залежності від стану та можливих ризиків такого транспортування.

Що стосується питання проведення планових операційних втручань, то воно вирішується виключно лікарями у кожному випадку окремо. Лікар приймає рішення та визначає необхідність проведення операції, беручи до уваги стан пацієнта та його діагноз.

Крім того, у разі відсутності електропостачання, медичні заклади забезпечені резервними джерелами живлення та генераторами різної потужності в залежності від профілю лікарні: чи то лікарня хірургічного або травматологічного профілю, чи реанімаційна кімната.

Також Ірина Микичак додала, що одне з найголовніших завдань МОЗ – забезпечити стабільну роботу усіх закладів медичної інфраструктури необхідним обладнанням у надзвичайній ситуації. Саме тому продовж року Міністерство продовжувало працювати у цьому напрямі та забезпечувало лікарні критичним обладнанням.