Відбулась практична конференція «Психологічна підтримка медичних сестер та братів. Самодопомога»

У Міністерстві охорони здоровʼя України за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та Центру розвитку медсестринства МОЗ України відбулась практична конференція «Психологічна підтримка медичних сестер та братів. Самодопомога».

Відкриваючи захід, міністр подякував медсестрам за самовіддану працю заради того, щоб за будь-яких умов українці отримували своєчасну та якісну медичну допомогу.

«Спочатку пандемія COVID-19, а потім повномасштабна війна в Україні поставили систему охорони здоров’я у надскладні умови. Це був справжній виклик. Безмежно вдячний медичним сестрам, братам, акушеркам, які з честю витримали цей іспит на міцність і продовжили надавати медичну допомогу пацієнтам. Розумію, що цей час є дуже важким для кожного з вас і фізично, і психологічно. Сьогодні перша конференція, яка відкриває освітній цикл “Психологічна підтримка медичних сестер та братів. Самодопомога”. Спікери поділяться практичними порадами, використовуючи які, ви зможете допомогти собі, своїм колегам та пацієнтам. Бажаю вам продуктивної роботи і, сподіваюсь, що набуті навички стануть у пригоді в вашому особистому та професійному житті», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

У 2023 році планується низка заходів, присвячених актуальним питанням, що повʼязані з професійною діяльністю та повсякденним життям медичних сестер. Вони будуть спрямовані на підтримку та розвиток медсестринства в Україні. Крім цього, будуть анонсовані освітні можливості для медсестринської спільноти: участь у міжнародних освітніх турах, презентація медичних коледжів та університетів України, інших закладів освіти, включно з закладами післядипломної освіти.

Міністр наголосив, що вибір теми сьогоднішньої конференції є актуальним як у мирний час, так і у воєнний, оскільки набуті вміння та навички психологічного супроводу необхідні у практичній діяльності з надання допомоги хворим, а також будуть корисні для самодопомоги у повсякденному житті.

У дискусіях взяли участь представники ВООЗ, Європейської психіатричної асоціації та лідери медсестринської справи з усієї України.