Прифронтові лікарні з початку року отримали понад 400 млн гривень

Лікарні, розташовані у зоні бойових дій протягом січня – лютого, отримали від Національної служби здоровʼя 432 655 562 гривні. Ці кошти, зокрема, дозволять медзакладам безперебійно працювати, а медикам отримувати гідну заробітну плату.

Про це повідомила Наталія Гусак під час щотижневої апаратної наради МОЗ.

Наразі 61 медичний заклад на прифронтовій території отримує від НСЗУ пакет «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії». Даний пакет передбачає, що кожного місяця лікарні у зоні бойових дій отримуватимуть від Нацслужби здоровʼя 1/12 від обсягу річного фінансування. Такий механізм фінансування дозволяє підтримати медичні заклади в критичний момент та гарантувати своєчасну виплату зарплати медикам.

За словами міністра охорони здоровʼя, питання виплат заробітної плати медикам прифронтових закладів залишається на його особистому контролі.

«Медики, які щодня, без перебільшення, продовжують рятувати життя під кулями та бомбардуваннями, мають бути на 100 % забезпечені гідною заробітною платою, яка гарантована урядом. Тому для лікарень у зоні бойових дій з початку року ми запровадили окремий пакет НСЗУ, який дозволить кожній лікарні щомісяця гарантовано отримувати 1/12 від обсягу річного фінансування. Для Міністерства це принципова позиція, щоб кожен медик, який працює в надважких умовах, мав достойну оплату праці», – зазначив Віктор Ляшко.

Загалом, найбільше медзакладів працює на прифронтовій території Донецької області – 23 лікарні. Ще 18 медзакладів працюють на прифронтовій території Херсонщини, 10 – у Харківській області, 5 – у Запорізькій, 4 – у Миколаївській та ще один медзаклад – у Дніпропетровській області.

Окрім того, на прифронтових територіях медичну допомогу пацієнтам продовжують надавати 215 медзакладів «первинки», які законтрактовані з НСЗУ. З них 40 – на території Донецької області, 65 – на Херсонщині, 89 – у Запорізькій області та ще 21 – на Луганщині.