Презентація онлайн-курсу для освітян, які навчатимуть майбутніх фахівців з реабілітації

«Місце Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) в освіті фахівців з реабілітації» – онлайн-захід для освітян за участю представників Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки.

Система реабілітації, яка зараз зазнає трансформації, матиме на меті не лише відновлення фізичного та психологічного здоров’я людини, але й повернення її до повноцінного життя, збереження її роботи та соціальних контактів.

Для цього в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) запровадять функціонал документування реабілітації, що ґрунтується на принципах Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя (МКФ), а саме, що реабілітаційна допомога надається за потребою людини.

«У контексті змін до реабілітаційного процесу потребуємо більшої кількості фахівців, а саме: лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, протезистів, терапевтів мови й мовлення. Для відновлення військових і цивільних будуть задіяні мультидисциплінарні команди фахівців. І підготовка до наступного навчального року розпочинається вже зараз – зокрема, із навчання освітян, які викладатимуть для студентів-медиків», – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Так, було презентовано онлайн-курс «Базові засади Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоровʼя» (його розробницями виступили національні тренерки з МКФ в Україні). Курс складається із 6 тем, 4 з яких вже відкрито для ознайомлення, а 2 – в процесі; 29 відеолекцій 11 експертів-лідерів з реабілітації; інтерактивних вправ та тестів після проходження кожної з тем. Цей курс – сучасний за якістю та візуалом продукт на рівні з найліпшими зразками подібних онлайн-курсів у світі.

До речі, також відповідний навчальний онлайн-курс щодо базових засад МКФ та ведення документації уже стартував для фахівців охорони здоровʼя на платформі «Академії НСЗУ».

Нагадаємо, в Україні навчають фахівців принципів застосування МКФ.