Протягом року МОЗ проводитиме освітні конференції для медичних сестер та медичних братів

Міністерство охорони здоров’я України та Центр розвитку медсестринства МОЗ України за підтримки ВООЗ в рамках ініціативи міністра охорони здоров’я «Здоровіші разом» у 2023 році запустили для медсестер та медбратів серію освітніх заходів.

Конференція «Роль медичних сестер у програмах профілактики та контролю інфекцій для медсестер та медбратів» стала однією із перших серій циклу освітніх заходів. Вони проходитимуть щомісяця та покликані посилити розвиток медсестринської професії і сформувати нове покоління медсестринських лідерів. Зокрема, в рамках проєкту для медсестер та медбратів передбачена участь в міжнародних освітніх турах та ознайомлення з можливостями медичних коледжів та університетів України, установ та закладів післядипломної освіти.

«Під час пандемії COVID-19 та повномасштабного вторгнення українські медсестри та медичні брати адаптувалися до надскладних умов та викликів і продовжили виконувати свої обовʼязки на найвищому професійному рівні. Їхня робота є незамінною для системи охорони здоров’я. Практичні конференції для медсестринської спільноти дозволять посилити розвиток медсестринства в Україні та сформувати нове покоління лідерів у своїй сфері», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За даними Центру розвитку медсестринства, 188 тисяч медичних сестер та братів з початку повномасштабного вторгнення залишилися працювати на своїх робочих місцях по всій країні. Вони відіграють ключову роль у наданні послуг сфери первинної медико-санітарної допомоги (‎ПМСД)‎ та у координації та організації надання всієї медичної допомоги в цілому. Здебільшого медичні сестри та брати є первинним контактом пацієнтів з системою охорони здоров’я, тому серія освітніх заходів та додаткові можливості розвитку у професії – це потужне підсилення усієї системи охорони здоровʼя.