Ізраїльські фахівці долучилися до підготовки інструкторів психологічної підтримки за програмою «Рівний – рівному»

Культура піклування про власне ментальне здоровʼя наразі в Україні лише починає формуватися. Здебільшого українці ігнорують тривожні симптоми та зволікають зі зверненням до фахівця. Натомість на ранній стадії запобігти розвитку серйозних розладів можна значно легше і швидше. І коли зарадити можуть техніки самодопомоги та стратегії боротьби зі стресом під час війни.

У разі серйозних проблем із психічним здоровʼям важливою є підтримка та супровід фахівців. Але чимало хто зволікає зі зверненням із різних причин, наприклад, через стигму або недовіру.

Довіра у роботі з психологом є важливою умовою й потужною силою, яку навіть сучасна медицина використовує для зцілення. Як показує досвід, найбільша довіра виникає тоді, коли свій звертається до свого.

Принцип «свій до свого», коли рівний звертається по допомогу до рівного, до того, кому довіряє, є головний принцип, який використовують в своїй терапії ізраїльські психологи з Israel Trauma Coalition.

Тепер цей підхід допомагатиме відновлюватися нашим захисникам: у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Головне управлінням морально-психологічного забезпечення ЗСУ й Israel Trauma Coalition нещодавно підписали Меморандум про співпрацю.

У межах домовленостей фахівці з Ізраїлю вже провели два онлайн-курси та чотири триденні тренінги з підготовки інструкторів психологічної підтримки за програмою «Рівний – рівному».

До програм навчання включені, зокрема, такі напрями:

  • основи психологічної самодопомоги та роботи з особовим складом під час кризових подій;
  • протоколи першої психологічної допомоги;
  • робота командира під час гострих кризових подій;
  • формування стійкості військовослужбовців тощо.

Крім того, нагадаємо, вже тисячі наших фахівців – не лише військові – пройшли тренінги самодопомоги та первинної психологічної підтримки в Israel Trauma Coalition.

«Не втомлююся дякувати моїй колезі Міхаль Герцог: саме за її підтримки відбувається навчання, – говорить перша леді України Олена Зеленська. – Наші військові – приклад стійкості для всього світу. Однак ця стійкість у бою є надскладним навантаженням для психіки. Тож підтримати захисників і допомогти їм зберегти ментальне здоров’я – наш обов’язок і спільне завдання».

Нагадаємо, як коректно запропонувати близькій людині звернутися до психолога.