Польські лікарі обмінюються досвідом екстреної медичної допомоги з українськими лікарями

У Києві стартував курс «Підготовка працівників відділень екстреної медичної допомоги в Україні». Курс організовано у співпраці з Варшавським медичним університетом, Польською медичною авіарятувальною службою в Модліні (Lotnicze Pogotowie Ratunkowe in Modlin).

До організації залучено також Українську асоціацію анестезіології та інтенсивної терапії і Національний медичний університет імені О. О. Богомольця.

«В умовах повномасштабної війни навантаження на медиків екстренки зросло в рази. Нові умови вимагають нових навичок та зусиль. Дякую Польщі за ту допомогу, яку вона надає Україні в медичній сфері. Навчання та обмін досвідом – це те, що однозначно дозволяє покращити якість медичної допомоги для пацієнтів, а це означає ще більше врятованих життів. Дякую і нашим медикам, які навіть в цих складних умовах знаходять час, бажання і можливість удосконалювати свої навички на благо українських пацієнтів», – зазначив міністр Віктор Ляшко, вітаючи учасників тренінгу.

Тренінг розрахований на 7 днів з 18 по 24 вересня. Загалом курс пройдуть 50 осіб, розділених на групи по 10 учасників.

Медики навчатимуться за модулями BLS (Базові реанімаційні заходи), ALS для дорослих та дітей (Розширені реанімаційні заходи), TCCC (Протоколи тактичної медицини), TDTR (Тактична бойова допомога пораненим). Також медиків навчають організації медичної допомоги під час інцидентів з масовими жертвами.

Йдеться про алгоритми дій у разі відкритих ран грудної клітки, пневмотораксу, травматичних ампутацій, під час знеболення та зупинки кровотеч, лікування опіків та запобігання переохолодженню у тактичних умовах тощо.

Навчання відбувається у рамках меморандуму між організаторами та за фінансування польською стороною.

МОЗ висловлює подяку міжнародним партнерам за підтримку та навчання українських фахівців та сподівається на подальшу співпрацю.

Нагадаємо, раніше у Республіці Польща розпочалися навчання із надання екстреної медичної допомоги в умовах бойових дій для українських медикинь, що працюють у системі «екстренки».