Пересадити орган вдруге і ще раз врятувати життя – практичний досвід українських лікарів

57-річний Вадим із Миколаївщини тривалий час хворів на цироз печінки, зумовлений важкою формою гепатиту С. Рік тому йому провели пересадку від родинного донора. Втім, у пацієнта почав розвиватися процес хронічного відторгнення. Зміни в пересадженому органі стали незворотними. Призначена інтенсивна терапія не дала бажаного ефекту. У чоловіка почали відмовляти нирки. Життя вдавалося підтримувати завдяки гемодіалізу. Єдиним порятунком залишалася повторна трансплантація. Пацієнта було внесено в лист очікування і за деякий час Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) визначила його спорідненим із померлим донором.

До порятунку Вадима була залучена велика команда медиків.  Ретрансплантація та постопераційна реабілітація пройшли успішно. Чоловік почувається добре та уже повернувся додому.

Ретрансплантація – процес повторної пересадки реципієнту органу або іншого анатомічного матеріалу. Таке хірургічне втручання – одне з найскладніших в трансплантології. Для українських фахівців це був перший  успішний досвід  ретрансплантації печінки.

За статистикою, у 2-5 відсотків пацієнтів протягом року можливе відторгнення трансплантованої печінки. Так само незворотно може порушуватися функція і інших пересаджених органів. Якщо медикаментозна терапія не здатна зупинити цей процес, єдиним порятунком для хворого стає ретрансплантація. Тоді пацієнта знову вносять в лист очікування і готують до нової операції.

Ретрансплантація також може проводитися, коли орган тривалий період функціонує в тілі людини та з часом в його роботі трапляється незворотний збій. Досвід таких повторних пересадок органів українські трансплантологи вже мають. У 2022 році у Львові провели успішну ретрансплантацію нирки 14-річному хлопчику. Перша операція відбулася, коли дитині було всього півтора року. 12 років орган працював справно, а коли в його роботі почалися проблеми, медики  провели повторну пересадку.

Довідка: кожна людина може написати згоду на донорство органів після своєї смерті. Її потрібно віддати трансплант-координатору опорної лікарні чи центру трансплантації.