Івано-Франківський центр досконалості вже допоміг підвищити кваліфікацію 5 реабілітаційним командам з усієї області

З осені 2023 року Івано-Франківська обласна клінічна лікарня встигла провести цілу низку тренінгів. Зокрема, три очні дводенні воркшопи, пʼять онлайн лекцій із детальним розбором практичних випадків, 4-денне та 2-денне стажування для мультидисциплінарних команд у реабілітаційному відділенні. 

Всі долучені до навчання фахівці отримали навички командної комунікації, документування реабілітаційного процесу, обстеження та аналізу отриманих результатів і принципів роботи зі складними пацієнтами на всіх етапах.

Зокрема, в грудні до центру досконалості прибули пʼять мультидисциплінарних реабілітаційних команд із різних медичних закладів Івано-Франківської області. Під час навчання вони працювали з пацієнтами, які потребують реабілітації на гострому та післягострому періодах. Зокрема, долучалися до роботи з людьми, які перебувають у реанімаційних блоках, в інсультному центрі, нейрохірургії та у відділеннях травматології й ортопедії. Тренінг відбувався за принципом «команда навчає команду». Це дало змогу в найкоротший термін передати долученим фахівцям із реабілітації кращі практики та досвід. А заразом поділитись ефективними інструментами взаємодії між різними членами мультидисциплінарної команди.

Початку тренінгів передував аналіз потреб. Для цього фахівці центру досконалості організували зустріч із командами та керівниками медзакладів області та представниками Івано-Франківського департаменту охорони здоров’я. Усі охочі підвищити кваліфікацію та отримати нові практичні знання і навички, заповнили анкети. Після — центр досконалості провів їх детальний аналіз. Це дало змогу чітко зрозуміти, які саме компетенції потрібні колегам, сформувати тематики та розпочати навчання.

Головна мета всіх центрів досконалості — покращення якості реабілітаційної допомоги. Вони сприятимуть не лише підвищенню рівня знань фахівців із реабілітації з усієї країни, а й викоріненню довготривалих традицій застосування застарілих або недоказових методів відновлення людини.

Івано-Франківська клінічна обласна лікарня вважається одним із кращих медзакладів. У частині реабілітації вона повністю відповідає концепції та баченню Міністерства охорони здоров’я. Адже тут зосереджують увагу не лише на ефективному відновленні людей, а й на впровадженні новацій. Наприклад, на базі лікарні вже не перший місяць поспіль успішно практикують проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Це особливо актуально для військовослужбовців, в яких діагностовано стійке обмеження функціонування. Завдяки таким крокам на зустріч пацієнтам у них відпала потреба перебувати в нескінченних чергах та оббивати пороги кабінетів інших лікарень заради довідки.

Також у реабілітаційному відділенні Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, в пілотному режимі, продовжують роботу нові члени мультидисциплінарних реабілітаційних команд. Мова про соціальних працівників. Їх завдання — повноцінний супровід людини в усіх аспектах життєдіяльності, які не стосуються медичної сфери. Від відновлення втрачених документів до допомоги в подоланні складних життєвих обставин та мінімізації їх негативних наслідків. Таку послугу тут отримали вже понад 110  українських Героїв.

Загалом медичний заклад спроможний надавати стаціонарну реабілітаційну допомогу 35 пацієнтам одночасно. Під відповідні задачі лікарня укомплектована всім необхідним сучасним обладнанням, згідно з затвердженим табелем МОЗ, має окремі кабінети для кожного напряму реабілітаційної допомоги, достатню кількість висококваліфікованих фахівців та необхідну кількість ліжок.

Втім, унікальними є не лише якість та спектр послуг, які надають в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні, а й методики, які застосовують задля досягнення результату. Завідувачка реабілітаційного відділення Катерина Загородня впроваджує досвід лікування фантомного болю в пацієнтів з ампутаціями, отриманий в Сполучених Штатах Америки. Для цього, крім стандартних протоколів, франківські фахівці з реабілітації використовують ще й віртуальну реальність. Такий підхід дозволяє обманути мозок, змушуючи його повірити в те, що віртуальна кінцівка виконує всі команди. Це, своєю чергою, деактивує відповідні моторні зони в мозку, що дозволяє зменшити біль.

Також за сприяння МОЗ спеціалісти центру досконалості переймали досвід у провідних реабілітаційних відділеннях і центрах Німеччини та Іспанії. В Україні ж підвищувати кваліфікацію та здобувати нові навички допомагають регулярні тренінги від проєкту «Реабілітація травм війни».

Івано-Франківська обласна клінічна лікарня наочно демонструє, що створити найсильнішу в Європі систему реабілітації в сфері охорони здоров’я — можливо. Й саме такою має бути мережа багатофункціональних неспеціалізованих стаціонарних відділень у всіх кластерних та надкластерних лікарнях країни.

Нагадаємо, щоб покращити ефективність послуг із відновлення та дати змогу командам з усієї країни здобути нові навички та знання, міністерством обрано 6 центрів досконалості. Вони — осередки передових методик надання реабілітаційної допомоги, а також потужна навчальна база для фахівців із мультидисциплінарних реабілітаційних команд.

Довідка: в нашій країні доказова реабілітаційна допомога надається мультидисциплінарними реабілітаційними командами медичних закладів відповідно до Закону «Про реабілітацію в сфері охорони здоров’я». Щоб дізнатись, як отримати послуги з реабілітації, — перейдіть за посиланням.

Якісна та дієва реабілітація повністю покривається НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Для проходження амбулаторної реабілітації вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря.

Для проходження стаціонарного відновлення достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із процедурами від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.