Навчання з польової епідеміології: до 6 лютого триває прийом заявок на участь у програмі в 2024 р.

Освітня міжнародна програма з польової епідеміології «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» (ІЕС) створена для українських фахівців та діє з 2018 року. Професійне навчання проходять епідеміологи, спеціалісти громадського здоров’я та працівники лабораторій. Програма з підготовки фахівців на просунутому рівні (Advanced) триває два роки. Також 2021 року була запущена програма тримісячного базового курсу (Frontline).

За пʼять років 167 фахівців пройшли навчання за напрямами, ще 16 резидентів навчаються зараз. Підготовка польових епідеміологів зміцнює потенціал систем епіднагляду на національному, регіональному та місцевому рівнях. Зокрема, у контексті збору, аналізу даних, польових досліджень, розслідувань спалахів хвороб, що є критично важливим для розвитку ефективної системи громадського здоров’я в Україні.

До 6 лютого триває прийом заявок для відбору кандидатів на навчання за освітньою програмою «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» (ІЕС) у першій когорті резидентів проміжного рівня у 2024 році. Навчання відбувається без відриву від основної роботи фахівців громадського здоров’я, тривалість навчання на проміжному рівні триває 9 місяців. Щороку оголошують набір на навчання однієї когорти резидентів (до 20 осіб).

Резидентами ІЕС можуть стати епідеміологи, лікарі з гігієни, працівники лабораторій системи громадського здоров’я, лікарі ветеринарної медицини, фахівці Держпродспоживслужби та інших відомчих систем охорони здоров’я. Головним принципом інтервенційної епідеміології є застосування науково обґрунтованих даних. Фахівці використовують епідеміологічні навички для визначення проблем ГЗ, вимірюють фактори ризику, а також розробляють та оцінюють програми, що сприяють покращенню здоров’я населення.

 

Довідка: програма підготовки з польової епідеміології діє в Україні за підтримки центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) з 2018 року. Це аналог американських та європейських програм підготовки з інтервенційної епідеміології. Вона передбачає практичне навчання із застосуванням науково обґрунтованих даних, проведення актуальних досліджень для громадського здоров’я та впровадження програм, спрямованих на покращення здоров’я населення.

Серед випускників та резидентів програми «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» фахівці з різних міністерств та відомств, зокрема Міністерства охорони здоров’я, Держпродспоживслужби, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Держприкордонслужби, медичних університетів.