У деокупованому селі на Миколаївщині працює нова модульна клініка, встановлена у рамках співпраці МОЗ та ВООЗ

У с. Білозірка Миколаївської області функціонує нова модульна клініка первинної медичної допомоги. Встановлення амбулаторії відбулося у рамках партнерства Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я, щоби попри повномасштабну війну забезпечити пацієнтів доступом до необхідної медичної допомоги.

«Щоденно ми бачимо, як російська армія системно обстрілює цивільну інфраструктуру України, зокрема й лікарні. На сьогодні 1 508 об’єктів було пошкоджено та ще 195 об’єктів медзакладів було зруйновано вщент. МОЗ разом із ВООЗ спільно працюють над тим, щоб забезпечити українців доступом до найнеобхідніших послуг первинної медичної допомоги на деокупованих та найбільш постраждалих від війни територіях. Йдеться про встановлення модульних клінік “первинки” та відновлення української медичної інфраструктури. Ми готові оперативно реагувати та надавати потужну відповідь на виклики, спричиненні повномасштабною війною, аби кожен пацієнт мав безперешкодний доступ до медичної допомоги, де б він не перебував», — сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Зазначимо, що Миколаївська область ще від початку війни перебувала під безперервними артобстрілами та авіабомбардуваннями, внаслідок чого багато обʼєктів цивільної інфраструктури, в тому числі й медичної, пошкоджено або зруйновано вщент. Крім того, частину регіону, серед якої й село Білозірка, було окуповано росіянами ще на початку війни. Тому надання медичної допомоги у регіоні було вкрай ускладнене. Після звільнення територій для покращення доступу пацієнтів до первинної медичної допомоги у територіальній громаді встановили модульну клініку.

«Встановлення модульних закладів первинної медицини та станцій екстреної медичної допомоги є одним із ключових проєктів ВООЗ щодо реагування та відновлення в Україні. Він спрямований на забезпечення мешканців сільських громад і тих, хто повертається додому, доступом до вкрай необхідної медичної допомоги. Хоча це тимчасове рішення, яке пропонує оперативне та довгострокове розв’язання гострої проблеми, модульні клініки важливі для зміцнення довіри до системи охорони здоров’я», — сказав доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

У тимчасовій модульній клініці у с. Білозірка приймають лікар та дві медичні сестри. Медзаклад обслуговуватиме близько 1300 пацієнтів. «Пропускна здатність» — 15 пацієнтів на день та 75 пацієнтів на тиждень.

Також зазначимо, що нову клініку оснащено необхідними зручностями, включаючи електрику, санітарні вузли, кімнати очікування та кімнати для огляду пацієнтів.

Також амбулаторія готова до роботи в умовах блекаутів, зокрема її обладнано генераторами для безперебійного електроживлення.

Довідка: такі клініки здатні служити заміною пошкоджених обʼєктів до 10 років. Загалом вже встановлено 14 модульних закладів у Херсонській, Харківській, Сумській та Миколаївській областях. Необхідну фінансову підтримку цьому проєкту надав Гуманітарний фонд для України (UHF).