Майже 80% пацієнтів відчули зменшення витрат на лікування під час використання програми «Доступні ліки» — результати дослідження

Програму «Доступні ліки» запроваджено в 2017 році. Запуск програми дозволив надати доступ пацієнтам до безоплатних або недорогих ліків проти різноманітних захворювань. З 2019 року цю програму адмініструє Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Наразі майже 4,5 млн пацієнтів отримали «доступні ліки» безоплатно або з доплатою. У 2023 році понад 2,17 млн пацієнтів скористалися програмою реімбурсації «Доступні ліки». По всій країні близько 14 тисяч аптек мають договір із НСЗУ та отримують відшкодування повної або часткової вартості ліків.

Програма реімбурсації постійно розширюється новими препаратами і наразі включає 515 торгових назв лікарських засобів та медобладнання.

«За понад 5 років роботи програма “Доступні ліки” довела свою потрібність. Цей той інструмент, який дозволяє підтримати українців та зробити лікування більш доступним. Результати дослідження, проведеного за сприяння Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), демонструють, що з майже 80% пацієнтів, які скористалися програмою, відзначають, що їх витрати на лікування зменшились. Наступний етап, над яким ми активно працюємо — територіальна доступність програми: щоб отримати ліки в межах програми можна було і у віддалених громадах, тобто сільській місцевості та прифронтових територіях. Для цього уряд створив умови для роботи мобільних аптек: перша днями вже запрацювала на Харківщині. Сподіваюсь, що все більше представників аптечного ринку долучатиметься до цієї ініціативи, і з часом вони працюватимуть по всій країні. Також працюємо з Укрпоштою щодо запуску пілотного проєкту», — розповідає міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Відповідно до дослідження, проведеного за сприяння USAID, понад 80% пацієнтів мають досвід використання програми понад рік.

Ті, у кого є досвід використання програми більше ніж два роки, повідомляють про позитивні зміни, такі як електронні рецепти, розширений список лікарських засобів та зручність придбання повного курсу лікування одночасно.

Попри зростання цін на ліки, відсоток, який відшкодовує держава, залишається незмінним.

Майже дві третини опитаних зазначили, що програма покращила доступ пацієнтів до ліків. Деякі з них сподіваються, що програма також знизила відсоток самолікування у людей, які раніше не могли дозволити собі ліки. Майже 80% опитаних відчули зменшення витрат на лікування під час використання програми.

Також 77% лікарів вважають, що програма покращила доступ пацієнтів до ліків. Зокрема, вони зазначали, що тепер пацієнти можуть проходити повний курс лікування і контролювати свої хронічні хвороби. Окрім того, лікарі відмічають, що програма збільшує мотивацію людей пройти лікування, оскільки вони знають, що медпрепарати гарантовано будуть.