З початку повномасштабної війни українці понад 9 млн разів звернулися з питань психічного здоровʼя до лікарів

Війна, що триває в Україні вже десять років й, зокрема, два роки у повномасштабному форматі, калічить не лише наші тіла, вона травмує і ментальне здоровʼя нації. Світ побачив стійкість наших воїнів на полі бою та дивується незламним духом українців. А ми тримаємося, бо знаємо, за що стоїмо — за свободу й незалежність нашої держави, збереження України як суверенної держави.

Це надскладне завдання, і дедалі стає важче. Але не маємо права здатися — щоб не втратити країну.

За останні пів року 42 % українців відчували необхідність у психологічній допомозі — результати другої хвилі соціологічного дослідження, проведеного Gradus Research у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Лише 6% опитаних звертались до спеціаліста, 31% — не звертались, але думають над цим. 29% тих, хто не звертався по психологічну допомогою, пояснюють це своєю впевненістю у тому, що вони можуть впоратися самостійно, а 29% — не вважають, що їх проблеми є достатніми для такого звернення.

 При цьому, за даними Національної служби здоровʼя, з початку повномасштабної війни в ЕСОЗ внесено дані про 9 233 254 взаємодії з лікарями стосовно охорони психічного здоровʼя (надання психологічних і психіатричних послуг). З них 4 359 704 взаємодії відбулися у 2023 році.

Серед усіх взаємодій з питань охорони психічного здоровʼя саме психологічну допомогу на всіх рівнях у 2023 році отримали більш ніж 320 тисяч пацієнтів — зазначив раніше міністр Віктор Ляшко. Загалом обсяг наданих послуг у цій сфері зріс торік вдвічі порівняно з попереднім роком.

Для наближення послуги з психологічної допомоги до пацієнта триває масштабування навчання сімейних лікарів та педіатрів за програмою mhGAP (програма дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я). Нині сертифікати про його проходження отримали понад 70 тисяч слухачів, з них близько 17 тисяч — лікарі «первинки» (сімейні лікарі, педіатри, терапевти). Нині пацієнти мають змогу безоплатно отримати послуги з ментального здоровʼя у майже 1000 медзакладах первинної ланки меддопомоги. Такою можливістю у 2023 році скористалося понад 200 тисяч українців.

Наступний етап — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців, створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень та розбудова окремих центрів психологічної реабілітації. Важливими є також програми, спрямовані на захист та зміцнення психічного здоров’я самих медпрацівників, адже навантаження на них зросло в рази.

Триває процес розбудови системи надання реабілітаційної допомоги в сфері охорони здоровʼя. Йдеться про понад 250 реабілітаційних відділень у кластерних та надкластерних лікарнях по всій країні та 6 спеціалізованих закладів національного рівня.
Маємо плекати своє ментальне здоровʼя й у разі потреби звертатися до фахівців по допомогу. Знайти найближчий медзаклад та необхідного лікаря, які надають психологічні і психіатричні послуги, можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ.