Вплив пасивного куріння на здоровʼя: як уберегти близьких?

Пасивне куріння — це мимовільне вдихання диму, що утворюється внаслідок куріння іншими людьми. Йдеться про дим від тютюнових виробів: цигарок, сигар, трубок, кальянів тощо. Він містить понад 4 000 хімічних речовин, у тому числі сотні токсичних і близько 40 канцерогенних (тобто таких, які можуть спричиняти рак). Серед таких сполук, наприклад, є велика кількість чадного газу, який заважає клітинам крові переносити кисень до життєво важливих органів.

Отже, як і активне куріння, пасивне є небезпечним, адже може завдати шкоди здоровʼю людей, що оточують курця. Негативна реакція організму може бути як миттєвою, так і проявитися за певний час. Серед миттєвих реакцій — подразнення очей, носа, горла і легенів, іноді — головний біль, нудота і запаморочення. Може йтися і про загострення нападів астми. Внаслідок тривалого впливу диму, який ми вдихаємо під час пасивного куріння, підвищується ймовірність захворіти на рак легенів, ішемічну хворобу серця, інфаркт та інсульт.

Як і у випадку з активним курінням, чим більша тривалість і вищий рівень впливу пасивного куріння, тим вищий ризик розвитку захворювань як у курців, так і у некурців. Наприклад, ризик ішемічної хвороби серця збільшується на 25-30%, а раку легенів — на 20-30%. Однак найбільш вразливими до такого впливу є немовлята й маленькі діти — вони мають підвищений ризик розвитку синдрому раптової дитячої смерті (хімічні речовини з диму впливають на мозок таким чином, що заважають йому регулювати дихання немовлят), гострих респіраторних інфекцій, таких як пневмонія та бронхіт, захворювань середнього вуха, частіших і важчих випадків астми, алергії, дихальних розладів тощо. Якщо впливу диму зазнають вагітні, вони з більшою ймовірністю можуть передчасно народити малюка з низькою вагою.

За даними ВООЗ, у всьому світі пасивне куріння щороку спричиняє приблизно 600 000 передчасних смертей, більшість з яких (64%) — серед жінок.

Найбільшого впливу пасивного куріння люди зазнають вдома, у багатоквартирних будинках. Навіть якщо у вашій родині ніхто не курить, дим може поширюватися вентиляційними каналами будинку. Якщо ж курить хтось у сім’ї — дим поширюється з кімнати в кімнату і може залишатися в повітрі годинами, навіть якщо прочинити вікна. Тож не куріть вдома самі й не дозволяйте іншим, це саме стосується і куріння в авто — навіть із відкритими вікнами.  Це небезпечно для тих, хто подорожує з вами.

Найкращий спосіб уберегти близьких від впливу пасивного куріння — кинути курити. Зробити це можна за допомогою професійного ресурсу  — сайту сервісу «Я кидаю курити» stopsmoking.org.ua — розробленого, щоби безоплатно допомогти усім охочим позбутися нікотинової залежності.

Нагадаємо також, що в Україні працює онлайн-платформа – nosmoking.phc.org.ua – де можна подати скаргу, якщо хтось порушує антитютюнове законодавство.