Контакти психологічної підтримки для ветеранів

«Ми нормальні люди, просто бачили трохи друге, — каже ветеран, старший солдат Сергій Коц. — Наплакався… Ти плачеш вдома десь в подушку, щоб ніхто не бачив».

Дмитро Щербак, ветеран, матрос розповідає: «Зараз починаються кадри війни у мене в голові, якісь такі флешбеки, знаєте… І іноді не можу заснути довго. А так… Вдень нормально, Тільки на вечір нагрібає. І сльози інколи нагрібають. Дозволяю собі таку слабинку, але коли ніхто не бачить».

«Я поки собі дати раду не можу, — зізнається ветеранка, бойова медикиня Олеся Конопелько, — З війни ніхто тою людиною, якою він туди йшов, не повернеться. Ми всі повертаємося зовсім другими людьми. І, на жаль, це не завжди те, що ти хотів би бачити в собі».

Якщо травматичний досвід не пропрацьований, мозок діє так, ніби загроза досі присутня — навіть через місяці чи роки після того, як сталася певна подія. Всередині нас формується міцний зв’язок між емоційними спогадами і зовнішніми подразниками — візуальними образами, звуками, запахами чи смаками.

Так формуються тригери, які нагадують кнопки: якщо натиснути одну з них, нас «накриває» — ми переживаємо травматичний досвід знову. Найкращий спосіб позбутися тригерів — пропрацювати цей досвід зі спеціалістом.

Якщо часом «накриває», попросіть про допомогу у відновленні, яке ви вже почали. Поділіться контактами зі знайомими ветеранами та ветеранками.

  • 0 800 33 20 29 — Гаряча лінія кризової підтримки Українського ветеранського фонду
  • 063) 64 64 991 / vvybir.org.ua — ГО «Вільний вибір», психологічна підтримка та реабілітація
  • Мобільний застосунок «База» — психологічна самодопомога для ветеранів та ветеранок
  • veteranhub.com.ua — ветеранська спільнота Veteran Hub, підтримка, психологічні та юридичні консультації
  • mentalhelp.com.ua — онлайн-платформа безоплатної професійної психологічної допомоги

До підтримки ветеранів долучаються проєкти, благодійні фонди та громадські організації, готові надати професійну підтримку фахівців кожному й кожній. Знаходьте їх на howareu.com.

Довідка: матеріал підготовлено у межах тематичної хвилі «Досвід ветеранів вартий поваги», яка є частиною комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоровʼя — ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її мета — показати учасникам війни, що попри нелегкий процес відновлення, життя може тривати, а цивільним нагадати, що суспільство має ставитись з повагою до досвіду колишніх військових. Кампанія створена завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США, та проєкту USAID – US Agency for International Development «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація «Пакт».