Резистентність до антибіоків

Чи знали ви, що у світі щорічно близько 700 000 людей помирають від резистентних до антибіотиків інфекцій? Тобто таких, що не піддаються лікуванню антибіотиками.

Однією з основних причин, чому бактерії набувають стійкості до ліків, є неправильне вживання антибіотиків без призначення та контролю лікаря. Внаслідок цього з кожним роком лікувати від бактеріальних інфекційних хвороб стає дедалі важче. А невдовзі ангіна, пневмонія чи, скажімо, вушна інфекція можуть і взагалі стати невиліковними та смертельно небезпечними для людства.

Але ви можете зробити свій внесок у боротьбу з антибіотикорезистентністю та, цілком можливо, врятувати своє життя й життя близьких. Для цього дотримуйтеся простих правил вживання антибіотиків:

???? Вживайте антибіотики виключно за призначенням лікаря.

???? Не використовуйте антибіотики для лікування вірусних інфекцій.

???? Не зберігайте залишок антибіотиків на випадок наступної хвороби та не передавайте іншим людям. Також не вживайте антибіотики, призначені не вам.

???? Дотримуйтеся режиму: не пропускайте вживання антибіотиків.

???? Навіть якщо почуваєтеся краще, завершіть повний курс антибіотикотерапії, який призначив лікар.

Через небезпеку, яку становить безконтрольне застосування антибіотиків, в Україні відпуск цих ліків здійснюється тільки за рецептом. Рішення щодо призначення рецептурних ліків ухвалює лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації — терапевт, хірург, стоматолог тощо.Тож дотримуйтеся рекомендацій лікаря та відповідально ставтеся до вживання антибактеріальних препаратів — заради свого здоровʼя та здоровʼя інших.