24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (Всесвітній день поліомієліту,  World Polio Day) був заснований за ініціативою міжнародної неурядової нерелігійної та неполітичної благодійної організації «Ротарі Інтернешинал» і відзначається щорічно 24 жовтня.

Мета заходу — привернути увагу світової спільноти до проблеми захворюваності на поліомієліт та його наслідків, а також вказати на необхідність проведення своєчасних профілактичних заходів.

Дата події була приурочена до дня народження Джонаса Солка ( Jonas Edward Salk) — американського епідеміолога тавірусолога, що розробив протягом 1952–1955 років інактивовану вакцину  проти поліомієліту (ІПВ).

Використання інактивованої (убитої) та оральної (живої) поліомієлітної вакцини (жива вакцина Сэйбина, ОПВ), розробленої вірусологом Альбертом Сэйбином ( Albert Bruce Sabin), призвело до створення в 1988 році Глобальної Ініціативи з Ліквідації Поліомієліту (ГІЛП,  Global Polio Eradication Initiative, GPEI).

З моменту створення ГІЛП за даними ВООЗ, число нових випадків захворювання зменшилась більш ніж на 99%.

Поліомієліт –  інфекційне захворювання, яке найчастіше вражає дітей віком до 5 років. Збудником хвороби є поліовірус, який  поширюється від людини до людини, як правило, через забруднену воду. Він може атакувати нервову систему, а в деяких випадках призводить до паралічу. Ліків від поліомієліту не існує, а для того, щоб запобігти захворюванню, дитина має отримати чотири щеплення до 18 місяців, а також пройти ревакцинацію у віці 6 та 14 років.

За даними Міністерства охорони здоров’я в нашій країні дуже низький рівень охоплення щеплення проти поліомієліту: менше 50% при рекомендованому ВООЗ рівні в 95%!

Детальнішу інформацію читайте за посиланням: stoppolio