22 жовтня – Всесвітній день людей з вадами мовлення (заїканням)

Щорічно 22 жовтня, починаючи з 1998 року, у світі відзначається Міжнародний день людей, що заїкаються (International Stuttering Awareness Day).

Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, які заїкаються (International Stuttering Association, ISA) та за ініціативою фахівців з дослідження патології мови з Канади (Canadian Association of Speech-Language Pathologists and Audiologists – CASLPA).

Відзначення цього Дня  спрямоване на підвищення інформованості широкої спільноти про проблеми і складнощі, з якими доводиться стикатися людям, які заїкаються, у повсякденному житті. Справа в тому, що люди, які страждають заїканням, мають свої психологічні особливості , зокрема, їм важко говорити в присутності незнайомих людей, вони легко бентежаться та є дуже вразливими.

Заїкання – це порушення мови, в результаті  якого виникає мимовільне повторення, розтягування, неповна вимова або навіть пропускання слів або звуків. Заїкання є одним із досить складних і стійких мовленнєвих розладів. Незважаючи на те, що багато аспектів цієї проблеми розробляються давно, вона і на сьогодні залишається досить актуальною.

До слова,  заїканням страждали, такі відомі особистості, як Демосфен, Уїнстон Черчілль, Мерилін Монро, Ісаак Ньютон та інші.