14 листопада — Всесвітній день боротьби з діабетом

Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається в день народження канадського фізіолога Фредеріка Бантинга — 14 листопада — щорічно, починаючи з 1991 р.

З 2007 р. цей міжнародний день відзначається як офіційна подія ООН. Щорічне відзначення Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом , спрямовано на підвищення поінформованості населення щодо профілактики захворювання, привернути увагу медичних працівників, громадськості до вирішення цієї медико-соціальної проблеми.

Цей день — не просто дата у календарі, а насамперед важливий привід нагадати, чому слід вчасно діагностувати порушення вуглеводного обміну (переддіабет і цукровий діабет), адже це небезпечне захворювання не знає меж:
? кожен третій дорослий має переддіабет,
? віком від 65 років — кожен другий,
а 9 із 10 взагалі не знають про те, що у них розвивається захворювання.
І це не просто цифри, оскільки ризик розвитку діабету в людей із переддіабетом — 33 %! (за даними CDC).

За ініціативи та сприянням управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, в медичній
лабораторії СІНЕВО/SYNEVO, можна здати аналіз крові (з вени) й перевірити рівень цукру в крові за останні три місяці (глікований гемоглобін) .
Придбання послуги «Глікований гемоглобін» за 10 коп. у разі замовлення разом з іншим аналізом крові. У разі замовлення інших послуг, взяття крові (30 грн) оплачується окремо.
Спеціальна пропозиція діє 14.11.2019 року в усіх центрах СІНЕВО.