Первинна меддопомога: зміни у 2021 році.

✅ Понад 30 млн 600 тисяч українців обрали своїх лікарів. Це близько 75% населення країни.
✅ На сьогодні НСЗУ законтрактувала 1686 надавачів первинної меддопомоги, з яких 1103 – комунальні медзаклади, 208 – приватні, 375 – лікарі-ФОП. Тобто 35% надавачів послуг первинної меддопомоги, законтрактованих НСЗУ, є приватними. Кількість надавачів первинної допомоги, які уклали договір з НСЗУ, на сьогодні на 220 більше, ніж було на кінець минулого року. Причому 75% з цих нових закладів є приватними або лікарями-ФОП.
З початку року заклади первинки отримали від НСЗУ 14,3 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.
✅ Незалежно від того, в якому закладі – комунальному чи приватному – працює лікар, якого обрав пацієнт, він отримує весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Зокрема, це: консультації лікаря, базові дослідження та аналізи, виписка е-рецептів на «Доступні ліки», е-направлень до лікарів-спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування, проведення вакцинації дітей і дорослих згідно календаря щеплень, оформлення лікарняних та довідок.
✅ Зараз “первинка” відіграє важливу роль у боротьбі з пандемією. Суттєво зросла навантаженість на лікарів, адже до них в першу чергу звертаються пацієнти з підозрою на ковід. Окрім того, в майже 600 медзакладах первинки було сформовано мобільні бригади, які виїжджають за направленням лікарів до пацієнтів з підозрою на COVID-19, щоб взяти у них матеріал для проведення ПЛР-тестування. В цих закладах утворена 1051 мобільна бригада.
Коли пацієнт з симптомами коронавірусної хвороби телефонує до свого лікаря, лікар за необхідності спрямовує до нього додому мобільну бригаду для взяття зразків на тестування, щоб встановити діагноз. І далі, залежно від результатів тестування та стану пацієнта, саме ваш лікар надає рекомендації щодо лікування – вдома, якщо перебіг захворювання легкий, або порадить звернутись до лікарні – в разі важкого перебігу.
✅ Пропозиції НСЗУ щодо розвитку та зміцнення первинної ланки медичної допомоги у 2021 році:
1⃣ Збільшити базову капітаційну ставку за обслуговування одного пацієнта, з яким підписана декларація, до 710 грн. За умови, що бюджет Програми медичних гарантій становитиме 225 млрд грн. Як і раніше зберігаються коефіцієнти за вік пацієнта та статус гірського населеного пункту.
2⃣ Запровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні ПМД. Ця вимога не є обов’язковою. Лише за власним бажанням заклади первинки зможуть підписати договір на надання допомоги хворим на туберкульоз. Як тільки пацієнт перестане виділяти бактерію туберкульозу, він матиме змогу лікуватися під наглядом свого сімейного лікаря. Сімейний лікар буде контролювати прийомом ліків та результативність лікування. Лікар первинки для ведення пацієнта з туберкульозом повинен буде пройти відповідне навчання.
3⃣ Запровадити індикатори якості. Зокрема, НСЗУ планує запровадити від 2,5% до 5% доплати закладам за виконання умов договору. Це додаткові кошти, які заклад може отримати до капітаційної ставки. Проте, якщо заклади не досягнуть поставлених індикаторів якості, штрафувати їх не будуть.
Перелік індикаторів якості, за які заклад зможе отримати доплату, зараз фіналізується. Такими коефіцієнтами можуть бути:
– Регулярний моніторинг стану пацієнтів із ризиком серцево-судинних захворювань та отримання ними ліків за програмою «Доступні ліки».
– Досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до календаря щеплень.
– Запобігання ургентним госпіталізаціям пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, які знаходяться під наглядом сімейного лікаря.
Завдяки запровадженню доплат закладам за досягнення індикаторів якості, ми розраховуємо разом з лікарями первинки покращити якість надання допомоги пацієнтам на первинному рівні. Зокрема, збільшити рівень вакцинації і покращити ведення хронічних захворювань, що дозволить зекономити кошти на стаціонарне лікування.