Самообстеження молочних залоз

Самообстеження молочних залоз – проста для навчання, нешкідлива процедура, що має значні можливості. Краща обізнаність про загрожуючи зміни і про те, що треба робити, коли виявлені ущільнення можуть прискорити діагностику та лікування раку. Важливо пам’ятати, що молочні залози кожної жінки особливі. Крім того, вони міняються з віком, під час менструального циклу, вагітності, менопаузи чи вживанні протизаплідних пігулок та інших гормональних препаратів. Виконуючи щомісячне самообстеження грудей, жінка дізнається, що є нормою для грудей і їй буде легше виявити будь-які зміни.
Кожна жінка з 15 років повинна регулярно проводити самообстеження щомісячно у перші 6-10 днів після закінчення менструації; жінкам, у яких у зв’язку з віком менструації відсутні, в перший день кожного місяця; жінкам, які годують дітей грудьми, після годування дитини та зціджування молока.
МЕТОДИКА САМООБСТЕЖЕННЯ:
Стоячи перед дзеркалом:
Опустіть руки і огляньте молочні залози та соски спереду і з боків, звертаючи увагу на будь – які зміни їх форми, стану та кольору шкіри, підніміть молочні залози по черзі та огляньте складку під ними.
Покладіть обидві руки за голову і знову уважно огляньте залози та соски.
Покладіть руки на стегна, напружте м’язи грудей та рук і подивіться, чи немає вузлів або заглиблень.
Обережно стисніть сосок, щоб перевірити чи немає з нього виділень.
Праву руку покладіть на ліву молочну залозу і пучками пальців невеликими круговими рухами за годинниковою стрілкою помацайте молочні залози, пересуваючись по спіралі від периферії до соска. Перевірте чи немає пухлин, вузлів та ущільнень. Так само, але вже лівою рукою, промацайте праву молочну залозу.
Лежачи:
Ляжте на спину, підклавши під ліве плече подушку, заклавши ліву руку за голову. Правою рукою помацайте ліву молочну залозу так само, як і стоячи. Перевірте ділянку між молочною залозою і пахвовою ямкою, а також саму пахву, спочатку піднявши руки вгору, а потім випроставши їх уздовж тіла, легким натискуванням промацайте залозу під шкірою, міцніше натисніть, щоб промацати глибокі тканини.
Зробіть теж саме іншою рукою на правій молочній залозі.
Що можна виявити:
– ущільнення в молочній залозі, пахвовій ямці чи складці під молочною залозою або втягнення шкіри в цих місцях;
– виділення із соска або його втягнення;
– зміну шкіри, наприклад, зморщування чи складчастість;
– больові відчуття.
Якщо жінка виявила в себе один із описаних симптомів, потрібно негайно звернутись до лікаря хірурга, гінеколога, який проведе потрібне обстеження.
227
Охоплено людей
8
Engagements
Boost Unavailable
1 поширення
Подобається
Коментувати
Поширити